Theopisti Tsilfoglou är kurator på Viskastrandsgymnasiet i Borås och berättar hur eleverna påverkas av distansundervisningen. Foto: Ida Österberg/SVT

Distansundervisning sliter på gymnasieelevernas psykiska hälsa: ”Orkar inte gå upp”

Uppdaterad
Publicerad

Tappad studiemotivation och brist på rutiner är något som påverkar landets gymnasieungdomar nu när distansundervisningen pågått i flera månader.

Sveriges elevkårer gjorde en enkät i mitten av april där drygt 7500 gymnasieungdomar svarade på hur de upplever distansundervisningen.

De flesta tycker att det på det stora hela fungerar bra eller åtminstone helt okej, men en av tre svarade att deras psykosociala arbetsmiljö är dålig, att de exempelvis känner sig stressade eller ensamma.

Coronaviruset i Västsverige

Theopisti Tsilfoglou är kurator på Viskastrandsgymnasiet i Borås och berättar att i början var distansundervisningen något nytt och spännande men nu när det pågått flera månader så finns det elever som tappar motivationen och saknar de dagliga rutinerna som det innebär att faktiskt gå till skolan.

Hör mer om hur eleverna mår i klippet.

Om enkäten

Sveriges elevkårer är en ungdomsorganisation med medlemmar i hela landet, bestående av gymnasieelever. Enkäten mejlades ut till 44 511 mejladresser och 7543 personer valde att svara.

De som svarat på enkäten är spridda över hela landet och jämnt fördelade över gymnasiets årskurser.

Här hittar du hela enkäten och resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet