Tvåor och treor på HTS i Hässleholm ska ha distansundervisning varannan dag i höst. Foto: TT

Distansutbildning på Göteborgsgymnasier fortsätter till årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Länge stod gymnasieskolorna i Göteborg tomma. Nu är eleverna tillbaka – men de måste vara färre än normalt. Därför fortsätter distansundervisningen, och nu står det klart att reglerna kommer gälla året ut.

– Det går väldigt många elever på vissa skolor, och vi vill säkerställa att det inte blir för tätt i trapphus, i bamba och i andra lokaler, säger Pär Gustafsson (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Sedan skolstarten i augusti har elever på Göteborgs kommunala gymnasieskolor kunnat gå på lektioner och plugga på plats i skolan – men bara till viss del. Högst 60 procent av elever på högskoleförberedande program skulle få vistas i skolans lokaler samtidigt efter ett beslut i utbildningsnämnden.

– På yrkesförberedande program är motsvarande siffra högst 80 procent. Det är själva ramarna som vi har satt för att skolorna sen ska kunna planera utefter dem, säger Pär Gustafsson.

Ettorna på plats

I praktiken har det inneburit att alla förstaårselever har varit i skolan som vanligt. Det gäller även elever på gymnasiesärskolor, och de som går individuella program.

– Sen ser det lite olika ut på olika skolor. På Hvitfeldtska är tvåor och treor i skolan varannan dag, på Polhemsgymnasiet är det varannan vecka.

Beslutet om dessa ramar för gymnasieundervisningen gällde för augusti och september, men nu står det klart att det kommer gälla fram till årsskiftet.

– Vi vill säkerställa att alltför många elever inte samlas på skolorna, för att minska smittspridningen. Nu är det inte samma nivåer som i våras, men vi har ju sett att det har ökat på sistone, just bland unga.

För tidigt att slå fast vad pandemin inneburit

Vid årsskiftet kommer många elever ha spenderat en stor del av sina studier 2020 på distans. Hur resonerar ni kring deras situation?

– Kunskapsresultaten i våras visade en ökning, och det är jättebra. Men det är för tidigt att slå fast exakt vad coronapandemin har inneburit för skolan. Det var en enorm omställning. I somras identifierade man att elever med svårigheter behövde ytterligare stöttning, och vi fick 30 miljoner kronor just i det syftet. Sen handlar det om att fråga sig hur vi kan se till att fortsätta hålla en hög kvalitet på själva undervisningen.

”Hemmasittare” deltar i större utsträckning

För elever som tidigare haft hög frånvaro kan tröskeln in till lektionerna upplevas som lägre vid distanstudier.

– De kan ju vara på plats i klassrummet även när de sitter hemma vid datorn. Så de som tidigare varit ”hemmasittare” har ibland blivit mer benägna att delta i lektionerna än innan, och uppnått bättre resultat.

Starta klippet för att höra elever i Angered berätta om hur de hanterat distansstudierna – några veckor efter att gymnasieskolorna stängde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.