Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Ulrika Åberg om hur de tänker jobba vidare med det speciella fallet i klippet ovan. Foto: Jesper Johansson/SVT

Dna-träff på 18 år gammalt mord – men fallet är preskriberat

Uppdaterad
Publicerad

Marie Johansson mördades i en butik på Kyrkogatan i Göteborg för 18 år sedan. Nu har polisen fått en dna-träff efter att topsat hundratals, men fallet är preskriberat på grund av en specialregel.

– Luften går ju ur en lite grann, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Det var på fredagen som Nationellt forensiskt centrum hörde av sig till Ulrika Åberg om att de fått dna-träff för mordet i tygaffären.

– Vi blev lite ställda, det är ju så länge sen.

Brottet preskriberat

Polisen topsade den misstänkta kvinnan i samband med att hon gripits för annan brottslighet. Men vid tiden för mordet på Marie år 2005 så var kvinnan endast 17 år gammal, vilket gör att hon nu inte kan ställas till svars.

– Enligt en specialregel så är fallet preskriberat på grund av gärningspersonens ålder vid tillfället. Så nu står vi här utan att kunna delge misstanke om brott, säger Ulrika Åberg.

Hur säker är du på att personen begått brottet?

– Vi kommer att utreda det vidare men vår utgångspunkt är det, eftersom vi säkrat dna och även fingeravtryck från butiken.

Hon är i övrigt förtegen om detaljerna kring det brott personen är misstänkt för nu.

– Det kommenterar jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.