Borås djurpark har tagit emot dödshot efter SVT:s granskning. Till höger vd:n Bo Kjellson. Foto: SVT

Dödshot mot Borås djurpark efter SVT-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Borås djurpark har polisanmält ett 15-tal hot som kommit in efter SVT:s granskning om hur friska djur avlivas på djurparken.

Det var P4 Sjuhärad som först rapporterade om hoten. Hoten har kommit in per mejl och i sociala medier.

Bland annat handlar det om flera dödshot mot djurparkens vd, Bo Kjellson. Han visar bland annat en bild för P4 Sjuhärads reporter där någon gjort ett bildmontage där Bo Kjellsons huvud är placerat i mitten av ett kikarsikte.

– Det är väldigt tråkigt och de här hoten påverkar personalen och hela organisationen, säger Bo Kjellson till SVT.

Det var tidigare i år som SVT granskade djurparkens metoder och då framkom att man regelbundet avlivar friska djur, bland annat lejon.

Granskningen väckte mycket starka känslor och det var framförallt i samband med reportagen som hoten kom in.

– Ja det var mest då, sedan har det fortsatt att komma in enstaka hot, säger Bo Kjellson.

Många åsikter

Förutom dödshoten har rapporteringen även lett till en stor mängd kommentarer och kritik som inte kan räknas som hot.

– Vi har försökt att svara på alla mejl vi har fått. I de fall det har varit hot har vi bara svarat att det inte är ok och att vi polisanmäler, säger Bo Kjellson.

Enligt Bo Kjellson mår medarbetare på parken dåligt.

– Alla jobbar stenhårt för att göra allt rätt. Vi följer alla regler som gäller och vi ingår i ett avelsprogram där vi jobbar för djurens bästa, då är det inte roligt när man blir framställd på det här sättet och dessutom får motta hot.

I SVT:s granskning lyftes flera aspekter av avlivningarna och djurparken fick ge sin bild av varför djuren avlivas. Trots det anser Bo Kjellson att granskningen var ensidig.

– Jag anser att SVT tog saker ur sitt sammanhang, man fokuserade bara på avlivningarna och inte på allt bra vi gör, säger han.

Ansvarig utgivare kommenterar

SVT Nyheter Västs ansvariga utgivare Josefin Ziegler säger så här om Bo Kjellsons kritik:

– Jag beklagar självklart de hot som Borås djurpark och Bo Kjellsson utsatts för och som de kopplar till vår granskning. De är helt oacceptabla. Däremot håller jag inte med om att vår rapportering var ensidig. Vi redovisade fakta och gav stort utrymme för Bo Kjellson att redovisa orsaken till avlivningarna och varför han anser att de är berättigade.

Hon säger också att SVT lyfte fram de olika ståndpunkter som finns kring hur durparkerna kan bedriva en ansvarsfull avelspolicy och värna om djurvälfärden.

– Det faktum att vår granskning fick så stort genomslag tror jag beror på att det var relativt okänt hos den stora allmänheten vad som händer med djur på djurparker när de exempelvis blir för många och inte får plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.