Den lastbil som var inblandad i dödsolyckan tillhörde en trafikskola – men övningskörningen var privat. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Polisen: Privat övningskörning bakom dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilen som träffades av tåget utanför Salekärr var lånad från en körskola. Men själva övningskörningen skedde i privat regi.

– Bilskolan och anställda där var inte alls inblandade och därför utreds det inte som en arbetsplatsolycka, säger förundersökningsledaren Linda Frid vid polisens trafikenhet i Vänersborg.

Det var omkring klockan 16.40 onsdagen den 11 februari som ett tåg i mycket hög hastighet körde rakt in i en lastbil som var på väg över järnvägen utanför Salekärr nära Uddevalla.

Männen i lastbilen, båda i 35-årsåldern, avled.

– Vi är ganska säkra på att det var eleven som satt bakom ratten, med handledaren bredvid sig, säger Linda Frid.

Hur det kom sig att körskolan lånat ut en lastbil till männen vill hon inte gå in på just nu, inte heller om handledaren var godkänd som en sådan.

– Själva övningskörningssituationen tittar vi närmare på just nu. Det finns nog anledning att återkomma i ärendet där, säger hon.

Såg inte tåget

Allt tyder dock på att olyckan var just en olycka.

– Ja, det verkar som om föraren inte sett tåget, säger Linda Frid.

Brottsrubriceringen vårdslöshet i trafik och vållande till annans död hänger kvar mest för att polisen ska kunna vidta alla nödvändiga utredningsåtgärder.

Lastbilen var relativt ny och relativt nybesiktigad. De tekniska undersökningar är inte sammanställda än, men hittills tyder ingenting på ett fel där. Men järnvägsövergången saknar både ljus och bommar, något som alltid är en riskfaktor. Tågen får hålla 120 kilometer i timmen på platsen, och hittills finns ingenting som pekar på att tåget skulle kört mot rött eller för fort.

– De uppgifter vi har hittills tyder på att lastbilen var i rörelse när kollisionen skedde, och min uppfattning är att tåget träffade lastbilens främre del, säger Linda Frid.

Fortsatt utredning

Varför föraren inte sett det snabbt framrusande tåget har utredarna ännu inget svar på. Man undersöker hur sikten var på platsen vid tillfället.

– Visserligen sitter en lastbilsförare högre än andra, men han har kanske bara en sidoruta att titta igenom. Det kan vara försvårande, säger Linda Frid.

Nu fortsätter utredningsarbetet, och inte bara hos polisen.

– Vid olyckor med tåg är det både vi, trafikverket och företaget som äger tåget som utreder. Vi tar del av deras utredningar också, säger Linda Frid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.