Svensk kvinna smittad av coronaviruset för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

En 53-årig kvinna i Sverige har smittats två gånger av coronaviruset, konstaterar forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet.

– Det här är det enda där vi har en sann återinfektion, säger Johan Ringlander, ST-läkare och doktorand, till SVT Nyheter.

Kvinnan hade likt andra upptäckta internationella fall milda symtom och mindre virus i kroppen vid det andra sjukdomstillfället som inföll i augusti, enligt Johan Ringlander.

Första gången som hon smittades var i början av maj.

– Det verkar vara extremt ovanligt med den här typen av fall. Hon blev inte särskilt sjuk vid andra tillfället utan hade milda symtom.

Har viruset förändrats?

– Det är klart att viruset muterar och har gjort det sedan det uppkom, men det är ganska konserverat, det muterar inte särskilt mycket. Jag har svårt att se att det muterat till en snällare version.

Finns det skäl till oro?

– Jag tycker inte att man ska vara orolig på grund av det här. Det mesta talar för att det är ovanligt. Man ska tänka som man gjort tidigare, vara försiktig och inte utsätta sig för smitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.