Det första svenska fallet av återinsjuknande i covid-19 har bekräftats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: TT

Första återinsjuknade covid-19 fallet i Sverige – hittats vid Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Det första svenska fallet av återinsjuknande i covid-19 har bekräftats enligt forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det är en 53-årig kvinna som testats positivt för covid-19 både i maj och augusti, och däremellan varit virusfri, rapporterar DN.

Kvinnans läkare blev misstänksam kring patientens sjukdomshistoria och tipsade en forskargrupp vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet, vilket DN var först att rapportera.

Sedan september har Sahlgrenska universitetssjukhuset haft kapacitet att undersöka virusstammarnas arvsmassa i sin helhet och därför är de säkra på sin sak.

Forskargruppen har hunnit analysera tre andra fall, men ingen av dem har visat på ytterligare infektioner av covid-19.

Doktoranden bekräftar

Johan Ringlander, ST-läkare och doktorand, säger till SVT Nyheter att fallet med den 53-åriga kvinnan är ”det enda där vi har en sann återinfektion”.

Forskargruppen är inte förvånade över att Sverige nu kan bekräfta första återinsjuknandet i covid-19, utan menar att det bara var en tidsfråga.

När den 53-åriga kvinnan testades för antikroppar i mitten av september hade hon låga nivåer, vilket enligt forskarna kan handla om att patienten tillhör en kategori som utvecklar svagt försvar mot sjukdomen och därför var känslig för att återinsjukna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet