Via en dold inspelning avslöjas att salongen köper in botox olagligt. OBS! Mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: SVT/TT

Dold inspelning avslöjar skönhetssalongens lögn

Publicerad

”Vi gör inte botox och vi har inte gjort botox.” Det är svaret från skönhetssalongen – bara dagar efter att SVTs reporter blivit erbjuden en botoxbehandling. Dessutom avslöjar ägaren i en dold inspelning att man köper sitt botox olagligt via nätet.

Den lilla salongen gör inte reklam på sin hemsida för att de gör botoxbehandlingar. Men när jag kommer dit en kall vårdag är botox det första som erbjuds.

Jag vill ha hjälp med de här rynkorna i pannan.

– Vi har två metoder, antingen filler, men eftersom du har tunn hy och väldigt starka muskler ser jag, så kommer det att hjälpa bara med botox tycker jag.

Kvinnan på skönhetskliniken försäkrar mig om att jag kan få bort rynkorna i pannan och runt ögonen med hjälp av botox.

När jag frågar henne om hennes utbildning, om hon möjligtvis är sjuksköterska, säger hon att hon inte är det. Däremot har hon ett certifikat. Och jag behöver inte vara orolig, hon har gjort detta i femton år.

Och du har gjort botox hela tiden?

– Botox började vi med för ett och ett halvt år sedan.

Vem som helst får ge botox

Botox är ett starkt nervgift. Det är endast legitimerade läkare och i vissa fall tandläkare som får skriva ut det. Och endast godkända produkter, inhandlade på svenska apotek får lov att användas.

Men vem som får injicera botox, finns det ingen reglering kring.

LÄS MER: Lär ut fillerinjektioner – på kycklingfiléer

Flera branschorganisationer och seriösa kliniker vill se en uppstramning av reglerna, men det verkar dröja.

– Man kan ge botox utan en enda dags medicinsk utbildning, säger Ulf Samuelson, plastikkirurg och en av grundarna till Estetiska injektionsrådet, en branschorganisation som jobbar för att injektionsbranschen ska bli mer reglerad. 

Varför är det så?

– Man har inte riktigt tyckt att det varit sjukvård, och samtidigt inte en konsumenttjänst heller.

Billigt botox

SVT Nyheter Väst har i en serie reportage granskat skönhetsbranschen, och jag har tagit en närmare titt på 31 salonger i tre olika områden i Göteborg.

Jag har utgett mig för att vara kund och upptäckt flera missförhållanden. Det finns salonger som ljuger för sina kunder om sin utbildning, och vi har också upptäckt att flera salonger helt saknar medicinskt utbildad personal. Ändå ger de både fillers och i vissa fall nervgiftet botox.

LÄS MER: Fler yngre gör skönhetsingrepp

Något annat som slog mig var de väldigt varierande priserna, på både filler och botoxpreparat. En filler kan variera mellan 1200 kronor för en milliliter till 4200 kronor/milliliter. Även botoxpriserna varierar kraftigt, där den billigaste behandlingen kostar 1000 kronor och den dyraste motsvarande behandlingen kostar 3500 kronor.

”Du bestämmer själv”

Även salongsägaren på den lilla salongen som gjort botoxbehandlingar i ett och ett halvt år, påpekar prisskillnaderna för mig, och erbjuder mig ett billigt pris.

– Här kostar det bara 1500 för en behandling som kostar mellan 3500-4500 på andra kliniker. Det är vårt bästa erbjudande, säger hon.

När jag frågar om var botoxen är inköpt vill hon i början inte svara. Efter lite mer konversation säger hon att botox finns överallt, och är lätt att köpa. Men var kommer den ifrån?

– Den är från Kanada. Svensk finns också. Du beställer själv, du bestämmer själv.

Och det är något du beställer via nätet?

– Ja.

LÄS MER: Dessa krav ska du ställa på skönhetssalonger

Ulf Samuelson blir inte förvånad när jag berättar om kliniken. Att billiga preparat köps via nätet är välkänt inom branschen.

– Jag tror det finns en stor import via hemsidor. Sen finns det säkert också en svart marknad för personer som är legitimerade, som köper ut preparat och sedan säljer dem vidare.

Finns det några faror med att köpa injektionsmedel på nätet?

– Är de inte godkända av någon myndighet så har du ju ingen kontroll på vad som finns i dem.

“Vi säljer inte botox”

När jag ringer upp salongsägaren för att fråga varför hon olagligt köper sitt botox på nätet, förnekar hon att hon överhuvudtaget ger botoxbehandlingar på sin klinik.

Hon säger att hon är sjuk och tänker inte ställa upp på någon intervju. I stället får jag tala med hennes man, som vidhåller att salongen varken erbjuder botoxbehandlingar eller köper botox på nätet. Att samtalen finns inspelade spelar ingen roll.

– Jag vet inte vad du har för inspelning vännen. Men du har fel helt enkelt. Dessa produkter går inte att köpa på nätet. Så försök inte. Vi gör inte botox och vi har inte gjort botox, säger han.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för fler lokala nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet