Foto: SVT

Idag kom domen efter knivmisshandel på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot den man som knivhögg en 22-årig kvinna på ett HVB-hem i Mölndal. Mannen döms för grov misshandel och vållande till annans död, med rättspykiatrisk vård som påföljd.

Det var i januari som polisen larmades till ett HVB-hem för ensamkommande flickor och pojkar i Mölndal. Enligt åklagaren hade den misstänkte attackerat sitt offer, en 22-årig kvinna som arbetade på boendet, med kniv och huggit henne i rygg och lår.

Kvinnan hade även skador på en hand efter att ha försökt avvärja huggen. Hon avled av förblödning orsakad av ett djupt knivhugg i låret. Mannen misstänktes också för mordförsök på en av de andra ensamkommande på hemmet.

Synnerligen grov misshandel

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas för mord. Även om tingsrätten anser att mannen varit medveten om sina handlingar vid tillfället och hade för avsikt att skada kvinnan, så anser man inte att han varken hade avsikt att faktiskt döda kvinnan, eller haft insikt i att hon skulle dö till följd av skadorna.

Kammaråklagare Linda Wiking håller inte med.

– Eftersom våldet inte upphör förrän andra ingriper och hindrar mannen, så anser jag att han hade uppsåt att döda, säger Linda Wiking.

Försökte hindra honom

Den andra åtalspunkten handlade om mannen också skulle dömas för mordförsök på en boende på hemmet som försökte hindra honom att fortsätta knivhugga kvinnan.

Inte heller där gick tingsrätten på åklagarens linje, utan anser att han ska dömas för försök till grov misshandel, och inte försök till mord som åklagaren yrkade på. Anledningen att misshandeln anses vara grov är att den avbryts först efter att han övermannas av andra boende på hemmet.

Döms till rättspykiatrisk vård

Att den misstänke hade psykiska problem var sedan tidigare känt och det hade anställts extrapersonal för hans skull. Det konstaterades senare att han led av en allvarlig psykisk störning både vid brottstillfället och efteråt. Mannens ålder har också varit föremål för diskussion men Migrationsverket kom i februari fram till att mannen är vuxen och inte 15 år som tidigare uppgetts. Mannen kommer också att utvisas från Sverige med inreseförbud på 10 år.

Enligt mannens advokat, Claes Kennedy, har hans klient varken kunnat erkänna eller förneka gärningen eftersom han inte har någon minnesbild av händelsen. Mannen säger också själv i tingsrättens dom att han varken kan erkänna eller förneka brotten då han inte har några minnen av gärningen.

Överklagande kan bli aktuellt

– Jag har bara ögnat igenom domen, men eftersom jag anser att han hade för avsikt att döda kvinnan så lutar det åt överklagande, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.