Foto: Joakim Eriksson

Fängelse i tre år efter moskébranden i Borås

Uppdaterad
Publicerad

En boråsare i 30-årsåldern döms till tre års fängelse för att ha anlagt branden i en moské i Borås. Mannen döms för mordbrand.

Borås tingsrätt dömer en boråsare till tre års fängelse för mordbrand efter branden i en moské i centrala Borås i mitten på januari i år.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas till ett mångårigt fängelsestraff för grov mordbrand men tingsrätten väljer den mildare brottsrubriceringen.

Moskébranden i Borås

Mannen har erkänt att det var han som startade branden men säger att det skedde av misstag.

Den förklaringen köper inte tingsrätten. Rätten menar att motivet varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av deras trosbekännelse. Det är enligt tingsrätten en försvårande omständighet för mannen och har betydelse då straffet sätts till tre års fängelse.

Ahmed Mohamed är ordförande i den islamiska kulturföreningen i Borås och har tidigare berättat att branden påverkat församlingen mycket negativt.

– Det är bra att han fälldes för det han misstänktes för, säger Ahmed Mohamed, ordförande i den islamiska kulturföreningen i Borås.

Ännu pågår renoveringen av lokalen efter branden. Om församlingen kan få tillbaka lokalen i tid för ramadan i juni är i nuläget oklart.

– Viktigast att vi får en trygg och säker lokal tillbaka, säger Ahmed Mohamed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Borås

Mer i ämnet