Den misstänkta mannen säger att han startade branden i misstag. Foto: Joakim Eriksson

Moskébrännare nekar men riskerar långt straff

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag hålls rättegången om Moskébranden i Borås och rubriceringen är grov mordbrand. En man i 30-årsåldern har erkänt att han tände eld på byggnaden men förnekar brott.

Mannen som är misstänkt för att ha anlagt branden vid Borås moské erkänner att det var han som startade branden. Av misstag. I polisförhör berättar han att han frös och ville ta sig in i moskén för att sniffa bensin, efter att ha krossat ett fönster tappar han flaskan och spiller ut innehållet. Då beslutar han sig för att se efter hur mycket han spillt ut. Med en tändare.

– Jag kommer ihåg en poff, sedan slängde jag mig bakåt och rullade på backen för min tröja brann, säger mannen i förhör.

Moskébranden i Borås

Riskerar långt straff

De lättantändliga ångorna fattar eld och moskén eldhärjas kraftigt. Åklagaren rubricerar branden som grov mordbrand och tror att det kan finnas ett hatbrottsmotiv.

Mycket bevis

Som bevisning finns förutom kartor, vittnesuppgifter, bilder, en tändare, webbhistorik, skoavtryck och selfies den misstänkta mannen tagit strax efter att branden startade, också en övervakningsfilm från en bensinmack. Där ses mannen gå fram till pumparna med en tom juiceflaska för att försöka köpa bensin.

Den som döms för grov mordbrand riskerar mellan åtta och 18 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Borås

Mer i ämnet