Moskén i Borås eldhärjades i januari. Foto: Joakim Eriksson

Misstänkt häktad för moskébrand

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-års åldern häktades idag misstänkt för att ha startat branden i moskén i Borås. Nu är församlingen oroliga för att stå utan lokal under ramadan.

Ahmed Mohamed tittar in i det som var moskén. Han möts av aska, sot och kala väggar.

– Oj. Det är mer omfattande än vad jag trodde från början, säger han.

Moskébranden i Borås

Han är ordförande i Islamiska kulturföreningen i Borås och berättar att branden påverkat församlingen mycket negativt. Det var en natt i januari då det började brinna i moskén i centrala Borås. Senare visade det sig att branden var anlagd. Åklagaren som leder utredningen menar att det handlar om ett hatbrott.

– Många blev rädda. Flera är också nyanlända som flytt från förföljelse i sina hemländer. Och så händer det här, säger Ahmed Mohamed.

Höjd säkerhet

Efter branden planeras nu för åtgärder för att höja säkerheten, till exempel kameraövervakning.

– Vi kommer att göra åtgärder för att känna oss tryggare, säger Ahmed Mohamed.

Polisutredningen pågår fortfarande. På fredagen häktades en man i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Själv förnekar han brott.

För församlingen gick mycket förlorat i lågorna. Nu måste mattor, böcker och ljudanläggningen köpas in på nytt. När lokalerna kan användas igen är oklart.

– Om några månader är det ramadan. Många är oroliga om vi kommer få en lokal i tid, säger Ahmed Mohamed.

Se vårt inslag med bilder inifrån moskén ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Borås

Mer i ämnet