Foto: TT/Privat

Måns, 17, drunknade i boendets badkar – personal fälls för vållande

Uppdaterad
Publicerad

Funktionsnedsatta Måns, 17, drunknade i badkaret på ett korttidsboende i Göteborg.

Nu fälls två tidigare anställda för att ha vållat hans död. De döms till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i januari 2018 som Måns drunknade när han lämnats ensam i ett badkar på ett gruppboende. Pojken hade ett svårt funktionshinder och borde enligt boendets rutiner aldrig ha lämnats ensam.

Åklagaren James von Reis valde att åtala två assistenter på boendet för vållande till annans död.

– Jag menar att polisutredningen visar att de har gjort sig skyldiga till brott. De har slarvat å det grövsta med tillsynen, har han tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Åklagare von Reis ansåg inte att någon chef gjort sig skyldig till brott då det fanns tydliga instruktioner om vilka rutiner som gällde. Dödsfallet var en konsekvens av att personalen inte följt säkerhetsföreskrifterna, menar han.

Personalen döms

Nu fälls de två åtalade för vållande till annans död. De döms till villkorlig dom och dagsböter 100 om 130 kr. Enligt tingsrätten har de båda anställda inte följt rutinerna på boendet och de har brustit i tillsynen över pojken sedan han sattes i badkaret på kvällen. Tingsrätten anser att de båda anställda av oaktsamhet vållat pojkens död, genom att lämna honom utan tillsyn och möjlighet att få hjälp.

Åklagare von Reis säger att han är nöjd med domen och att tingsrätten inte gjort någon åtskillnad mellan de båda anställda.

– Det fanns en viss risk att de skulle göra det, men klokt nog gjorde de det inte. Som åklagare är jag nöjd med domen, säger han.

Tingsrätten dömer även ut ett skadestånd till Måns närstående.

Inte haft tillsyn

I stämningsansökan står att personalen ”orsakat Måns död genom att åsidosätta skriftliga arbetsinstruktioner”. Personalen ska också ha ”sysselsatt sig med annat i andra delar av byggnaden och inte haft föreskriven tillsyn” när Måns badade.

Han hamnade under vattnet och dog av drunkning.

Efter dödsfallet gjordes även en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som riktat skarp kritik mot sociala resursnämnden i Göteborg. De nu dömda personerna avskedades kort efter att händelsen.

I polisförhör har båda nekat till anklagelserna.

Överklagar domen

En av de nu dömdas advokater, Jakob Sjödin, säger att de kommer överklaga domen.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning och menar att åklagaren inte uppfyllt bevisbörda. Utredningen brister i robusthet, säger Sjödin.

Tomas Kleiven, den andres advokat, ger inte några besked om eventuell överklagan.

– Jag har inte möjlighet att säga någonting, säger Kleiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.