• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Foto: TT och Polisen

Samtliga fem döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Fem män döms för dubbelmordet på Vår krog och bar. Två av dem döms till livstids fängelse, övriga till 14 års fängelse.

Göteborgs tingsrätt anser att samtliga fem mordåtalade är skyldiga till mord och mordförsök, detta trots att endast två personer bevisligen höll i vapnen inne på Vår krog och bar. Tingsrätten går på åklagarnas linje som hävdat att det rör sig om ett så kallat utvidgat gärningsmannaskap.

Två dömdes till livstids fängelse för mord. En av dem dömdes även till livstids utvisning. Ytterligare tre personer döms för mord och medhjälp till mord, och får sju, tio respektive fjorton års fängelse.

I domen, som är på 284 sidor, redogör rätten bland annat för den gängkonflikt som ligger till grund för dådet. Där beskrivs bland annat hur de dömda känner varandra väl och har vuxit upp tillsammans. Rätten redogör även för att en man i ett konkurrerande gäng redan dömts för att ha planerat att mörda en av de nu dömda som hämnd för skjutningen.

Planerade tillsammans

Det var på kvällen 18 mars 2015 som polisen larmades om skottlossning på en restaurang på Vårväderstorget. Vittnen berättade hur två maskerade personer, den ene iklädd polisväst, kommer in på restaurangen och skjuter vilt med automatvapen. Två personer avlider och åtta skadas.

I domen beskriver rätten hur de åtalade planerat attacken den aktuella dagen och flera dagar innan det. De gjorde bland annat sökningar på internet som har bäring på skjutningen. De handlar till exempel om facebook-uppdateringar på tilltänkta offer och kartsökningar på specifika platser.

Om samtliga åtta menar rätten att de gemensamt och i samråd deltagit i förberedelser i syfte att genomföra en brottsplan. Tingsrätten bedömer det som helt osannolikt att någon av dem var ovetande om vad som planerades.

Sköt vilt omkring sig

De misstänktas advokater har tidigare sagt att viktig bevisning saknas för livstidstraff eftersom utredningen inte har kunnat visa vilka av de mordåtalade som höll i vapnen respektive höll vakt eller körde flyktbilen under mordnatten.

Peter Wall, som företräder en av de dömda, menar nu att de sannolikt kommer att överklaga.  

– Jag misstänker att min klient är missnöjd med att mot sitt nekande ha dömts till 14 års fängelse för en gärning där åklagarna inte vet vilka som avlossade skotten, säger Peter Wall.

En stor seger

För de tre åklagarna, som yrkade på livstidsstraff, är domslutet en seger.

– Det är en komplicerad utredning med flera möjliga utgångar så det gäller att vara ödmjuk, säger åklagare Johan Udén.

Vad tror du har lett fram till fällande dom?

– Det är naturligtvis en gedigen polisutredning där alla stenar har vänts på.

Det här har beskrivits som ett indiciemål där ni försökt fälla fem personer trots att det var två som sköt. Har ni haft någon speciell taktik?

– Vi har hela tiden drivit linjen att det inte bara är de två som höll i vapnen som är skyldiga utan alla fem som har medverkat lika mycket, säger Johan Udén.

21-åring. Dömd för mord till 14 års fängelse.

28-åring. Dömd för mord till livstids fängelse och livstids utvisning.

25-åring. Dömd för mord till livstids fängelse.

21-åring. Dömd för mord till 14 års fängelse.

21-åring. Dömd för mord till 14 års fängelse.

21-åring. Dömd för medhjälp till mord till 10 års fängelse.

19-åring. Dömd för medhjälp till mord till 7 års fängelse.

22-åring. Dömd för medhjälp till mord till 14 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.