Ann-Sofie Hermansson frias från misstanke om grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Även hovrätten friar förre kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson, S,  från misstanke om grovt förtal. Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi ansåg sig ha blivit smutskastade sedan Hermansson kallat dem extremister. De ska nu betala 376 300 i rättegångskostnader.

Göteborgs Stad hade 2018 godkänt ett evenemang på Blå Stället i Angered. Filmen Burka Songs 2.0 skulle visas – men filmvisningen stoppades plötsligt, liksom den efterföljande debatten.

Ann-Sofie Hermansson, dåvarande kommunstyrelseordförande i Göteborg, motiverade beslutet på sin privata blogg, där hon bland annat skrev ”Att dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra”.

Enskilt åtal

De två utpekade kvinnorna, Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, är båda aktiva i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK). De ansåg sig smutskastade och väckte så småningom enskilt åtal mot Ann-Sofie Hermansson.

De två ska nu tillsammans betala politikerns rättegångskostnader i hovrätten på 376 300 kr.

Göteborgs tingsrätt kom bland annat fram till att ett uttryck som ”extremister” inte har ett bestämt innehåll och därför inte kan utgöra förtal. Ann-Sofie Hermansson friades och såg det som en seger för demokratin och yttrandefriheten.

Men Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi valde att driva ärendet vidare till hovrätten, som nu alltså fattat beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.