Ann-Sofie Hermansson, Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil. Foto: SVT

Tidigare S-toppen anklagas för grovt förtal – nu faller domen

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller domen mot Ann-Sofie Hermansson, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg. Hon anklagas för grovt förtal efter att ha kallat de två debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil för bland annat ”extremister” och ”försvarare av terrorister”.

I sex blogginlägg beskrevs Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil som bland annat ”extremister” och ”försvarare av terrorister” av dåvarande ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson.

– Det är saker som mina klienter inte har gjort, utan som de tillskrivs ha gjort. Och det har så klart orsakat skada, sa ombudet Silas Aliki Quezada om sina klienters ärende till Aktuellt den 6 februari.

”Har inte förtalat någon”

De båda personerna polisanmälde Hermansson för förtal, men ärendet lades ner. De väckte då ett så kallat enskilt åtal mot Hermansson.

– Jag har bara uttryckt mig med den rätt som yttrandefriheten ger mig rätten att göra, så jag har inte förtalat någon, sa Ann-Sofie Hermansson under rättegångens första dag.

Så här sa Ann-Sofie Hermansson när rättegången inleddes.

Bakgrunden till blogginläggen är att Göteborg stad först skulle arrangera en filmvisning av Burka Songs 2.0 med efterföljande debatt med bland andra Doubakil och Abdullahi i samband med Europride 2018. Men arrangemangen fick kritik då paneldebatten ansågs vara för ensidigt sammansatt.

Göteborgs stad valde då att ställa in filmvisningen och debatten, tills man hittat fler personer som skulle kunna delta med fler perspektiv på filmen.

I samband med stadens beslut skrev Ann-Sofie Hermansson flera inlägg om beslutet, och om hennes åsikter om de båda debattörerna.

Kan tvingas betala över 300 000 kronor

Om Hermansson förlorar ärendet blir hon skyldig att betala 9000 kronor var till de två målsägarna. Hon måste även betala rättegångskostnaderna som kommer hamna på över 300 000 kronor. Om hon frias i dag blir det istället målsägarna som får betala rättegångskostnaderna.

Klockan 11 på tisdagen meddelar Göteborgs tingsrätt sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.