Ann-Sofie Hermansson, föredetta kommunalråd i Göteborg har en rättegång idag där hon åtalas för grovt förtal efter ett antal blogginlägg där hon kallat två personer för extremister. Foto: SVT

Ann-Sofie Hermansson åtalad för grovt förtal – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om sex blogginlägg. I dessa ska den forna kommunstyrelseordföranden i Göteborg Ann-Sofie Hermansson, (S), ha kallat två kvinnor för bland annat extremister och för försvarare av terrorister, antingen direkt eller indirekt.

Det är grovt förtal, menar kvinnorna som möter Hermansson i rätten under måndagen.

Rättegångssalen var fullsatt när förhandlingarna inleddes under måndagsmorgonen. Huvudpersonen själv, Ann-Sofie Hermansson kommenterade åtalet med en syrlig kommentar.

– Det är ett jäkla skitåtal, helt ärligt, sa hon.

SVT:s reporter på plats rapporterar att stämningen inledningsvis var mycket spänd när de sex blogginläggen lästes upp.

”Minsta antydan till markerande suck eller fniss under uppläsningen fick snabbt ljudliga reaktioner från motståndarsidan.”

”Bland det farligaste man kan göra”

Den 4 mars 2018 skrev det då socialdemokratiske kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson ett blogginlägg där hon kommenterade en inställd filmvisning som skulle ägt rum under våren samma år.

Hon kallade då två kvinnor, som skulle delta i ett panelsamtal som skulle ha följt en filmvisning, för extremister.

”Att dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra” skriver hon.

Filmvisning ställdes in

Göteborgs stad hade tänkt visa filmen Burka Songs 2.0 i mars 2018, men ställde in filmvisningen och en efterföljande debatt.

Kritiska röster hade väckts, först av GP:s ledarskribent Jenny Sonnesson, gällande två paneldeltagarna som skulle medverka efter filmvisningen. Arrangören som var Göteborgs stad, fick backa.

– Planeringen inför det här har inte varit tillräckligt bra. Vi ser att de inbjudna gästerna inte räcker för att frågorna ska bli belysta på ett tillräckligt allsidigt sätt med den planering som är gjord, sa Klas Forsberg, chef för avdelningen för mänskliga rättigheter inom Göteborgs stad till SVT Nyheter Väst den 1 mars 2018.

Yrkar på ersättning

Under tiden var Ann-Sofie Hermansson ordförande för Göteborgs kommunstyrelse och hon hade en blogg.

I flera inlägg beskrev hon att det var rätt att ställa in filmen och paneldebatten i dess dåvarande arrangemang. Hon kallade i samma inlägg de två kvinnorna som skulle ha varit med i panelsamtalet för ”extremister” och att de har ”extrema åsikter”. Kvinnorna väckte enskilt åtal där Ann-Sofie Hermansson anklagas för grovt förtal.

– Jag tycker att jag har yttrat mig med den yttrandefriheten som vi har i det här landet, säger Ann-Sofie Hermansson.

Kräver 9000 kronor var

Målsägarnas ombud Silas Aliki håller inte med.

– Lagstiftaren anser ju att det ska finnas vissa inskränkningar i yttrandefriheten och förtalsbestämmelsen är en sådan, som ska skydda enskilda från andras missaktning, alltså skyddas från ärekränkning offentligt.

De två målsägarna yrkar på ersättning om 9000 kronor vardera.

Titta på videon och se vad Ann-Sofie Hermansson och Silas Aliki säger om rättegången och åtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.