Här anländer den dömde mördaren till hovrätten i Göteborg på onsdagsmorgonen. Foto: Tomas Singer

Dömd för mordet på Wilma, 17, – vill frikännas i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ex-pojkvännen dömdes till livstids fängelse för mord på Wilma, 17. Under onsdagen inleds hovrättsförhandlingen – där ex-pojkvännen hoppas bli frikänd.

I mitten av november förra året anmäldes 17-åriga Wilma försvunnen. Fem dagar senare riktades blickarna mot ex-pojkvännen som senare häktades misstänkt för mord.

Den 17 juni i år dömdes han av Uddevalla tingsrätt till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden. Enligt tingsrätten var ex-pojkvännen skyldig till att ha dödat Wilma i lägenheten och sen gjort sig av med delar av kroppen.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Ingen ny bevisning

Mannen har hela tiden nekat till att ha något med Wilmas försvinnande eller död att göra. I dag inleds hovrättsförhandlingen där expojkvännen vill bli frisläppt.

– XX yrkar att hovrätten ogillar åtalet i sin helhet samt befriar honom från skadeståndsskyldighet, står det i överklagan.

Mannens advokat Beatrice Rämsell har inte presenterat någon ny bevisning till fördel för ex-pojkvännen. I stället menar hon att tingsrätten i Uddevalla gjort en felaktig tolkning av bevisen som presenterats. Enligt Rämsell finns det alternativa förklaringar som inte kan uteslutas.

– Enligt vår uppfattning bör åtalet för mord ogillas eftersom vi faktiskt inte känner till varför eller hur offret har avlidit. Det går därför inte att utesluta att hon avlidit av andra orsaker än genom uppsåtligt dödande, skrivs i överklagan.

”Vittnen kan ha påverkats”

Advokaten menar också att flera vittnen kan ha påverkats av den intensiva medierapporteringen från tingsrätten i Uddevalla. Flera redaktioner rapporterade minut för minut inifrån rättssalen, något som advokaten menar kan ha påverkat vittnena.

– Det har alltså varit möjligt att lyssna på vittnesutsagorna i stort sett i samma stund som de upptagits, står det i överklagan.

Efter den fällande domen har Missing people genomfört flera sökinsatser runt om Uddevalla för att leta efter 17-åriga Wilma. Hittills har man inte hittat något spår.

Hovrättsförhandlingen inleds på onsdagsförmiddagen och avslutas i början av nästa månad. Åklagaren yrkar på tingsrättens livstidsstraff står fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet