17-åringen som dömts till åtta års fängelse för polismordet kommer inte att överklaga, till försvarsadvokat Hans Palms förvåning. Foto: Polisen/TT

Dömde 17-åringen överklagar inte fängelsedomen

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som i fredags dömdes för mordet på polismannen Andreas Danman överklagar inte tingsrättens dom. Han nöjdförklarade sig på måndagen, enligt hans advokat Hans Palm.

– Jag fick ett mejl från tingsrätten under eftermiddagen om att han lämnat in en nöjdförklaring, säger advokat Hans Palm till SVT Nyheter Väst.

I fredags dömde tingsrätten i Göteborg 17-åringen till ett åttaårigt fängelsestraff för mordet på polismannen Andreas Danman samt mordförsök på en annan man. Händelsen ägde rum i Biskopsgården i Göteborg i juni i år.

17-åringen valde på måndagen att inte överklaga tingsrättens dom och ska således avtjäna ett fängelsestraff på åtta år i enighet med domen, vilket DN var först att berätta om. Något som gör hans advokat Hans Palm förvånad.

– Jag trodde att vi skulle vänta ett tag och låta domen sjunka in innan vi beslutade om överklagan, säger han till SVT Nyheter Väst.

Åklagaren kan fortfarande överklaga

Han berättar att kriminalvården lämnar en blankett ett par dagar efter en dom där man kan välja att godkänna domen eller inte – en så kallad nöjdförklaran, något som den dömde 17-åringen alltså gjort. Men det betyder inte att målet nödvändigtvis är avslutat.

– Åklagaren har fortfarande tid på sig för att överklaga. Hon fick ju visserligen igenom sitt mål gällande fängelse men kan ändå välja att överklaga. Till exempel dömdes min klient bara för mordförsök på en av de tre män hon hade yrkat på, säger advokat Hans Palm.

Nöjd med domen

Åklagare Linda Wiking som yrkade på tio års fängelse för mord samt tre mordförsök, säger att hon är nöjd med domen på åtta år.

– Jag yrkade på tio år förutsatt att han dömdes för alla gärningar. Nu blev det inte så utan man dömde för mord och ett mordförsök och då kommer man ner till åtta år istället, säger Linda Wiking.

En anledning att överklaga domen till hovrätten skulle kunna vara den så kallade rättspraxis som kan utläsas från de högre domstolarna. Det vill säga att liknande fall i framtiden döms på samma sätt. Men Linda Wiking menar att det inte väger in här.

– I det stora hela är jag nöjd med domen. Jag är mer intresserad av att ha en riktig dom än att skapa rättspraxis i det här fallet, säger hon.

Hon vill dock inte helt utesluta att domen kommer att överklagas innan hon pratat med målsägandena.

– Förmodligen kommer vi ha ett svar i morgon, men på det stora hela var vi nöjda som sagt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet