17-åringen fångades på övervakningsfilm vid flera tillfällen samma dag som mordet ägde rum – i klippet berättar domaren Göran Lundahl om den fällande morddomen Foto: SVT / Polisens förundersökning

Åtta års fängelse för polismordet i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tingsrätt dömer den åtalade 17-åringen till åtta års fängelse för mordet på polismannen Andreas Danman, samt mordförsök. Redan två dagar efter mordet greps 17-åringen, vars dna hittats på ett slängt munskydd.

17-åringen har konsekvent nekat till brott, men bevisningen är omfattande. Den består av en mängd olika delar, men främst gäller det fynd som gjordes av en hundägare kort efter dådet och inte långt från brottsplatsen. 

I ett skogsområde som gränsar till Sommarvädersgatan hittades bland annat klädesplagg, en väska innehållande en k-pist samt ett munskydd.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mordvapen och dna 

Dna tillhörande bland andra 17-åringen hittades på samtliga plagg, och när det gäller munskyddet var det bara hans dna. Vapnet visade sig vara mordvapnet. 

Det dödande skottet mot Andreas Danman avlossades efter att skytten jagat och skjutit mot en annan person i södra Biskopsgården. Polismannen kom körande på en elscooter när han mötte skytten, försökte väja för honom men lyckades inte undgå att bli skjuten.

– Det här är en gärning som utförts i gängmiljö, under en pågående gängkonflikt. Däremot finns det ingenting i målet som talar för att 17-åringen haft något motiv att skada Andreas Danman, säger lagmannen och domaren Göran Lundahl.

Del i gammal konflikt 

Mordet har enligt åklagaren skett inom ramen för en tio år gammal konflikt mellan kriminella nätverk i norra och södra Biskopsgården. 17-åringen kommer från norra Biskopsgården, och både mordförsöken och mordet skedde i södra.

Det anses vara en försvårande omständighet, liksom det faktum att 17-åringen när han bara var 15 år dömdes för mordförsök. Offret den gången var en av dem som han nu ska ha försökt döda, enligt åklagaren. 

Det finns fler försvårande omständigheter. Sammantaget fick det åklagaren att yrka på ”inte mindre än tio års fängelse”, trots att personer under 18 år i normalfall ska dömas till sluten ungdomsvård i maximalt fyra år.  Att 17-åringen inte även dömdes för åtalspunkten grovt vapenbrott beror på att detta anses uppgå i de båda andra åtalspunkterna.

I dag stod det alltså klart att Göteborgs tingsrätt huvudsakligen gått på åklagarens linje.

17-åringens advokat Hans Palm säger att hans klient ännu inte bestämt sig för om han kommer att överklaga domen.

– Vi kommer att behöva lite tid på oss att fundera över detta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet