Dömdes för mord i frisörsalong i Högsbo – frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i tingsrätten dömdes för mordet inne på en frisörsalong i Högsbo, i Göteborg sommaren 2021, friades på fredagen av hovrätten som anser att bevisningen inte är tillräcklig. Det innebär att ingen är dömd för mordet och att båda skyttarna är på fri fot.

Det var den 9 juli 2021 som två män gick in i en frisörsalong och avlossade 11 skott mot en 22-åring, framför personal och kunder. Mordet skedde mitt på dagen och händelseförloppet fångades på film av övervakningskameror i salongen.

Nu frias den man i 20-årsåldern som misstänkts vara en av skyttarna, och som tidigare dömdes till 12 års fängelse i tingsrätten. Den andra skytten är sedan tidigare på fri fot.

Mordet på frisörsalongen i Högsbo

Dna-spåret räcker inte

Efter dödsskjutningen hittades en halvt uppbränd tröja 500 meter ifrån salongen. På tröjan fanns dna från den nu frikända mannen. Hovrätten för Västra Sverige fastställer att det finns en koppling mellan tröjan och skjutningen, samt att brännandet av tröjan var del av mordplanerna. Hovrätten fastställer också att det är mannens dna som hittats, men att man inte kan fastställa när dna:t hamnade på tröjan.

Därför frias mannen från mordet.

Var sedan tidigare släppt från häktet

Hovrätten ändrar även domen för den man som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord, från tolv till nio års fängelse.

Mannen som under fredagen friades hade tidigare släppts från häktet och både åklagare och advokat i målet tolkade det som att en friande dom var att vänta.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mördarna gick kallblodigt in och sköt mannen med flera skott när andra kunder satt bredvid och klipptes. Foto: Från polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på frisörsalongen i Högsbo

Mer i ämnet