Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mördarna gick kallblodigt in och sköt mannen med flera skott när andra kunder satt bredvid och klipptes. Foto: Från polisens förundersökning

Två unga män döms för mordet på frisörsalong i Högsbo

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män döms till 12 års fängelse var för mord, respektive medhjälp till mord på en 22-årig man i en frisörsalong i Högsbo den 9 juli 2021.

Det var sommaren 2021 som två män gick in i en frisörsalong i Högsbo i Göteborg och började skjuta vilt mot en av kunderna. 22-åringen som satt i frisörstolen samtidigt som han besköts dog direkt. Samtidigt som dådet pågick befann sig flera andra kunder och frisörer på salongen. En 20-åring befann sig utanför frisörsalongen och döms nu för medhjälp till det brutala mordet.

En av de två mördarna och den medhjälpande 20-åringen döms nu till 12 års fängelse var. Den andra mördaren är fortfarande på fri fot.

Mordet på frisörsalongen i Högsbo

Tidigare del av samma kriminella nätverk

Enligt polisen ska den mördade tidigare ha tillhört samma kriminella nätverk som de båda dömda.

– De har befunnit sig i den miljön, sen är det något som har gått snett, säger Stefan Olofsson, utredningsledare på grova brottsektionen Storgöteborg.

Enligt kammaråklagare Maria Thorell kan motivet kopplas till att 22-åringen inte längre velat vara delaktig.

– Före sin död så ville han lämna nätverket.

Dna-rester från uppeldade kläder

Efter händelsen larmades polisen till en brand i ett skjul en halv kilometer bort. Där hittar de ett av de avgörande fynden: tygrester från kläder som eldats upp.

– Trots att det bara finns en liten mängd förkolnade tygbitar kvar lyckas forensikerna hitta dna på resterna av en luvtröja. Det är 19-åringens dna vi hittar på kläderna som vi menar har använts vid mordet, berättar Stefan Olofsson.

Den andra skytten inte identifierad

I nuläget finns ingen mer misstänkt för brottet.

– Det har funnits en till misstänkt för mordet men de brottsmisstankarna är nedlagda på grund av bristande bevisning, sa kammaråklagare Maria Thorell när åtalet väcktes.

Både 19-åringen och 20-åringen omfattas av straffrabatten för unga, eftersom mordet skedde innan straffrabatten slopades tidigare i år.

De båda dömda har tidigare nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på frisörsalongen i Högsbo

Mer i ämnet