I klippet ovan berättar Sveriges konsumenter hur man som privatperson kan gå vidare om man vill ha sina pengar tillbaka. Foto: TT/SVT

Så kan Göteborgsvarvet tvingas betala tillbaka löparavgifterna

Uppdaterad
Publicerad

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har tidigare gett Göteborgsvarvet rätt i beslutet att inte betala tillbaka anmälningsavgifter. Men ser situationen likadan ut nu? Det  tycker inte Sveriges konsumenter, som vill se ärendet prövas i domstol.

I klippet ovan berättar Sveriges konsumenter hur man som privatperson kan gå vidare om man vill ha sina pengar tillbaka.

Förra året krävde en löpare att få tillbaka anmälningsavgiften och klagade till ARN, som den gången gav Göteborgsvarvet rätt.

Men även om det beslutet anses vägledande, är det inte alls säkert att samma bedömning skulle göras i år. Dessutom är beslutet en rekommendation, inte en dom.  

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, skulle gärna se en civilrättslig prövning i domstol för att få en praxis. För det krävs antingen att en privatperson lämnar in en stämning eller att det sker en grupptalan mot arrangören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.