Domstolsverkets expert: Uppenbart olämpligt Foto: SVT

Domstolsverkets expert: Uppenbart olämpligt

Uppdaterad
Publicerad

”Uppenbart olämpligt”.

Så beskriver Domstolsverkets egen expert samtalet från en domare vid Göteborgs tingsrätt till en åklagare i Jönköping som utredde domarens släkting – när han får läsa åklagarens tjänsteanteckning. Men vilka konsekvenser det hela kan få är oklart.

Thed Adelswärd är chefsrådman vid Lunds tingsrätt, men också Domstolsverkets egen expert på etikfrågor för domare. Han var själv med och tog fram domarkårens etiska regelverk.

Han har tagit del av åklagaren Martin Svenssons tjänsteanteckning, där åklagaren beskriver hur han mitt under en känslig förundersökning får ett samtal från en rådman vid Göteborgstingsrätt, och om hur han upplever att rådmannen försöker påverka utredningen bland annat genom att beskriva två häktade personer för ”skötsamma”.

– Så som åklagaren här har uppfattat det så är ju uppenbart olämpligt. Jag blir ledsen för att det är olyckligt att allmänheten får en sådan bild av domarrollen, säger han.

Se intervjun med domaretikexperten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.