Foto: polisens förundersökning

Vansinnesfärd med brandsläckare på E20 – man åtalas för 15 brott

Publicerad

En man påverkad av amfetamin försökte i sin bil att fly ifrån polisen på E20 i Skaraborg. Mannen stoppades till slut med en spikmatta. Nu står mannen åtalad för 15 brott.

– I utredningen står det att han förmodligen kört på poliserna om de inte hoppat undan, säger Jacob Tunborg, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Skövde.

I polisens rapport från händelsen har ett antal poliser berättat om jakten på E20. Poliserna såg en bil som kördes på ett farligt sätt och valde att att följa efter bilen. Då ökade mannen i bilen hastigheten och försökte komma ifrån polisen. Polispatrullen tog upp jakten på bilen.

Ska ha kört ”extremt farligt”

Olika poliser har uppgett att gärningsmannen körde i mötande körfalt i höga hastigheter utan hänsyn för andra trafikanter. En polis beskriver att bilen körde ”extremt farligt”.

I händelserapporten framgår det också att gärningsmannen använt en pulversläckare för att skapa en rökrida för att komma undan från polisen. Mannen körde enligt rapporten i närmare 200 km/h, innan hans bil började få problem och körde betydligt långsammare.

”Polisman hoppar åt alla håll”

Jakten pågick fram till att polisen lyckades att slänga ut en spikmatta som fick stopp på bilen. Olika poliser har i rapporter berättat att de uppfattade situationen som att mannen försökte att styra bilen för att köra på deras kollegor som stod bredvid spikmattan.

En polis skriver: ”För mig ser det ut som att han försöker köra på polispatrullen. Det jag ser är att polismän hoppar åt alla håll och min första tanke är att han har kört på dem”.

När mannen greps uppfattade poliserna att han var drogpåverkad. Tester har senare visat att han hade amfetamin i blodet. En av poliserna kände också på plats igen mannen sedan tidigare.

Bara en vecka tidigare blev han jagad av polisen i en annan del av länet och försökte komma undan.

– Han har ju försökt fly från polisen vid flera tillfällen. Han har också kört för fort och det blir lätt farligt i höga hastigheter, säger Jacob Tunborg, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Skövde.

Åtalas för 15 brott

Mannen står nu åtalad vid Skaraborgs tingsrätt för 15 brott, fyra från detta tillfälle och resten under andra tillfällen under våren. Han misstänks för bland annat grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, ringa narkotikabrott, olovlig körning och stöld.

Polisen har också hittat knivar, yxa och svärd i mannens bil. I en lägenhet ska mannen ha hotat att bryta händerna på en kvinna och kasta henne från balkongen. Han står därför åtalad för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, samt olaga hot.

SVT har försökt nå den misstänktes advokat utan att lyckas. Mannen har erkänt ett flertal av brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.