Den illegalt skjutna vargen dumpades i Gullmarsfjorden Foto: SVT/SVA

Dumpad varg i Gullmarsfjorden förblir oidentifierad

Publicerad

Den varg som hittades dumpad på botten av Gullmarsfjorden för ett år sedan har trots dna-spår inte gått att identifiera. Nu läggs polisutredningen ner, utan att någon gripits för jaktbrottet.

– Det fanns kulfragment och skotthål men vi vet inte vem eller vilka som har gjort det, säger åklagare Åse Schoultz.

Det har nu gått ett år sedan försvarets dykare hittade en varg som dumpats på botten i Gullmarsfjorden utanför Uddevalla. Vargen låg i ett paket, inlindad i en presenning och var sänkt till botten med tyngder. Åklagarens teori var från början att vargen kunde vara en saknad alfahanne i Kroppefjällsreviret som varit försvunnen sedan vintern 2015. Men det har inte gått att slå fast.

– Vi vet att det är en stor vuxen alfahanne som är dödad illegalt, men vi vet inte vilken individ det är eller vilket revir den tillhör, säger Åse Schoultz, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Kadaver och tand undersöktes

När kadavret hittades skickades det till Statens veterniärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion. De hittade metallrester och kunde konstatera att vargen var illegalt skjuten.

LÄS MER: Varg dumpades i Gullmarsfjorden

Delar av kadavret och en tand skickades sedan vidare för individbestämning på Grimsö forskningsstation vid Statens lantbruksuniversitet. Men på grund av förruttnelse och sönderfall, då vargen legat för länge i vattnet, blev inget resultat användbart.

– Prover fungerade bara på två av trettio markörer och då var inte identitetsbedömning möjlig, säger Holly Cedervind, bidträdande statsveterrinär på SVA.

Dalarna och Värmland ”ett svart hål”

Bara några veckor innan vargen i Gullmarsfjorden hittades bärgades en annan skjuten varg ur Eldsforsen i Dalarna. Inte heller det fallet har gått att lösa. Åse Schoultz tvingas nu besviket lägga ner utredningen utan att någon gripits. Hon har tidigare talat om att det råder en tystnadskultur när det gäller illegal jakt och att det är svårt att få in tips från allmänheten.

– Man pratar ju om svarta hålet i Dalarna och Värmland, där är det en stor om omsättning på dödade alfadjur. Det är inte så ofta de flyter upp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.