”Egentligen har vi inte råd.” Maria Lejerstedt, stadsdelsdirektör i Västra Göteborg, svarar om stadsdelens fakturor. Foto: SVT

Dyra fakturor och spa-besök – ”Ett sådant här år känns det onödigt”

Uppdaterad
Publicerad

Västra Göteborg toppar listan när det gäller kostnader för kurser, konferenser och representation. SVT Nyheter Väst hittar också fakturor för bland annat spa-besök. Stadsdelsdirektören: ”Det känns onödigt”.

Västra Göteborg är den stadsdel i Göteborg som lägger mest pengar på kurser, konferenser och representation. Under perioden januari–augusti betalade stadsdelen 4,8 miljoner.

– Den stora delen är att vi har satsat på en utbildning för alla våra chefer i Västra Göteborg, i utvecklande ledarskap, och det är väldigt medvetet och även politiskt förankrat naturligtvis, säger Maria Lejerstedt, stadsdelsdirektör i Västra Göteborg

Hur tänker ni när ni bokar kurser och konferenser, väljer ni alltid det billigaste stället?

– Ja, det försöker vi göra.

Men när SVT Nyheter Väst går igenom Västra Göteborgs fakturor hittar vi fakturor för konferenser som kostat uppåt 90 000 kronor för ett 30-tal personer. Om man istället hade valt någon av kommunens billigare lokaler hade konferensen kostat en tiondel av priset.

Vi hittar också en faktura där stadsdelen betalat entré till ett spa för 18 personer. Det handlar om en konferens på ett spa-hotell, den 24–25 april, där hela vistelsen inklusive helpension och konferensrum kostade stadsdelen 45 831 kronor exklusive moms.

– Ett sådant här år när vi har begränsade resurser så känns det onödigt, säger Maria Lejerstedt.

På fakturan framgår också att 5 020 kronor (exklusive moms) handlar om entré till själva spa-delen av hotellet.

– Det tycker jag absolut inte att vi ska betala spa, säger Maria Lejerstedt.

I klippet ovan ser du hur stadsdelsdirektören svarar när vi visar fakturorna.

  • SVT Nyheter Väst har begärt ut uppgifter om Göteborgs samtliga tio stadsdelars utgifter på bokföringskontona 7101 (representation), 7111 (personalrepresentation) och 7651 (kurs- och konferensavgifter).
  • Vi har slagit samman summorna från de tre kontona och fått ett totalbelopp för varje stadsdel.
  • Vissa stadsdelar har dock stadengemensamma utgifter som belastar deras konton och dessa har därför dragits av från totalbeloppet.
  • Vi har sedan jämfört stadsdelarnas totalbelopp.
  • SVT Nyheter Väst har också gått igenom ett antal av stadsdelarnas transaktionslistor och fakturor och på så sätt kunnat se vilka konferenser som hållits på exempelvis spa-hotell.
  • Vi har också jämfört kostnaderna med antal invånare i respektive stadsdel och antal anställda. Antalet invånare är hämtat från Göteborgs stads faktablad ”Göteborgsbladet 2018 – områdesfakta” (siffrorna gäller 2017). Uppgifterna om antal anställda kommer från stadsledningskontoret och gäller samtliga anställda, inklusive tidsbegränsade anställningar och timavlönade. Uppgiften är från juni 2018, för att siffrorna ska visa antal anställda innan den nya skolorganisationen trädde i kraft som påverkade antalet anställda. Den tidigare organisationens antal anställda är mer relevant för granskningen eftersom de kostnaderna gäller perioden innan omorganisationen. 

Angered 69,18 kronor

Askim-Frölunda-Högsbo 68,29

Centrum 44,59

Lundby 46,69

Majorna-Linné 51,19

Norra Hisingen 73,03

Västra Göteborg 90,23

Västra Hisingen 84,51

Örgryte-Härlanda 57,84

Östra Göteborg 47,32

Angered 833,029

Askim-Frölunda-Högsbo 897,79

Centrum 1164,74

Lundby 822,29

Majorna-Linné 905,22

Norra Hisingen 997,31

Västra Göteborg 1114,31

Västra Hisingen 1119,66

Örgryte-Härlanda 934,63

Östra Göteborg 642,71

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.