Så här ser skissen av den planerade djurpassagen ut, som ska underlätta för bland annat älgar att ta sig över till andra sidan vägen. Foto: TT/Norconsult AB

E20 kan få sig ett lyft – för djurens skull

Uppdaterad
Publicerad

Vid E20, en bit utanför Skara, dras vilda djur med ett problem – de kan inte ta sig över till andra sidan vägen. Därför vill Trafikverket nu bygga en djurpassage.

– De måste kunna korsa E20 på ett säkert sätt, säger projektledare Johan Larsson.

Det är strax söder om Ledsjö utanför Skara som många vilda djur rör sig vid motorvägen. Mest klövdjur som älgar och rådjur, men också grodor och fiskar.

Problemet är att de har svårt att ta sig över till andra sidan vägen, menar Trafikverket som har studerat djurens rörelsemönster.

– Vi har gjort undersökningar om i vilka stråk som djuren rör sig vid och här har vi märkt att bland annat älgarna rör sig mycket i området och kring vattendraget. Men det befintliga utrymmet ger inte möjlighet för dem att ta sig över till andra sidan vägen. Vi vill bygga passagen för att djuren ska kunna ta sig under vägen på ett säkert sätt, säger Johan Larsson, projektledare på Trafikverket.

Ska samtidigt minska olyckor

Den planerade passagen är tänkt att gå under E20, intill Dalaån. Tanken är att bygga en bro för bilarna och göra plats åt djuren att gå under bron. Samtidigt vill man bygga viltstängsel, som saknas på en del av sträckan. Det menar Trafikverket kommer att minska olyckorna också.

– Konsekvensen blir ju färre olyckor och att djuren kan ta sig över. Djuren vill röra sig fritt och om vi bygger viltstängsel måste vi underlätta för djuren också, förklarar Johan Larsson.

Hur ska de hitta till passagen?

– Djuren rör sig naturligt i dalen där, och kommer att gå längs med viltstängslet. Till slut hamnar de i passagen, säger Johan Larsson.

Fler och fler i Sverige

Han förklarar att det byggs fler och fler liknande djurpassager i Sverige. I fjol byggdes en bro, en så kallad ekodukt, för djuren att passera över E6 i Sandsjöbacka. Och utanför Hova invigdes i år en liknande bro över E20.

Trafikverket har jobbat med projektet utanför Skara sedan 2015 och hoppas nu kunna ro det i land. Just nu är byggprojektet ute på granskning, och om allt går som det ska så är byggstarten planerad till 2021.

– Vi har finansiering för projektet. Nu hoppas vi bara att det inte kommer in några synpunkter så att vi kan börja med den planerade byggstarten, säger Johan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.