Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg, tror att unga behöver bättre utbildning om förintelsen och judarnas historia. Foto: TT

Efter attacken: ”Nu krävs en ny folkbildingskampanj”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens ökade hot – och nu konkreta attacker – kräver judiska församlingen i Göteborg åtgärder.

– Framförallt behövs en folkutbildningskampanj, unga idag är mer omedvetna om judarnas historia, säger ordföranden Allan Stutzinsky.

Det har stormat kring judiska församlingen i Göteborg under året. Först hotades man under den stora nazistdemonstrationen i slutet av september och under helgen attackerades synagogan med brandbomber.

Samtidigt har hoten ökat konstant under de senaste åren.

Brandattack mot synagogan

– Hatet växer från många olika håll, både från höger, vänster och från religiösa grupper. Det handlar om grupper som i andra sammanhang står långt från varandra men som finner en gemensam nämnare i antisemitismen, det är djupt oroväckande, säger Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

LÄS MER: Gärningsmännen fastnade på övervakningsfilm

Enligt Allan Stutzinsky känner man samtidigt ett växande stöd i samhället, också det från alla håll.

– Vi förväntar oss att samhället stöttar oss säkerhetsmässigt. Men utöver det behöver vi också samhällsinsatser i form av utbildning. Det krävs en folkbildningskampanj, säger han.

”Unga omedvetna”

Enligt Stutzinsky var antisemitismen på nedgång under flera decennier efter andra världskriget. Att den nu ökar kraftigt igen tror han delvis beror på att dagens unga inte är likna medvetna om historien.

– Tiden går och allt fler ifrågasätter förintelsen. I informationsflödet idag får unga ta del av diverse antisemitiska teorier och rena förnekanden av det som hände. Jag tror heller inte att förintelsen står lika högt på schemat i skolundervisningen idag som tidigare, säger han.

LÄS MER: Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) vill stärka insatserna för judar

Just det behöver förändras, tror Stutzinsky.

– Judarnas utsatta situation måste upp på agendan på allvar igen. Det behövs omfattande utbildningsinsatser både inom skolan och i samhället i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet