Är busåkning med moped fritt fram i Lerum nu? Den frågan besvaras områdespolisen Niklas Lindroth i klippet. Foto: SVT

Efter 16-årige Alexanders död – polisen i Lerum slutar jaga mopedister

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Alexander dog efter att ha jagats av polis när han flydde på sin moped i maj 2020. Nu har polisen i Lerum helt slutat att stoppa mopedister.

– Vi har inte möjlighet att ingripa mot ett fordon som är på rull, säger Niklas Lindroth områdespolis i Lerum.

Hör mer från polisen och kritiken mot dem i klippet ovan.

Men att polisen låter buskörande ungdomar vara i fred väcker reaktioner.

– När ska vi sluta jaga någon? Ska vi inte jaga drogpåverkade, folk som kör med alkohol i blodet? Är de en fara för samhället? frågar sig Janne Olsson som jobbar som skolvärd på Torpskolan i Lerum.

Lerums Tidning var först med att berätta att lokalpolisen ändrat sina rutiner. Något som Janne Olsson anser redan har fått konskvenser. 

Han upplever att buskörningarna har ökat och att ungdomarna kör genom stan i hög hastighet. Och från polisen förstår man oron över att de inte ingriper men menar att reglerna är för otydliga.

– Alla har synpunkter på hur polisen jobbar hela tiden, men vi måste förhålla oss till det regelverk vi har, säger Niklas Lindroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.