Ingemar Johansson (L), oppositionsråd Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lindängen kan bli kvar som äldreboende i Tidaholm

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningen i Tidaholm blev en jordskredsseger för ja-sidan som vill ha kvar äldreboendet Lindängen – trots att kommunen redan flyttat samtliga boende. Nu verkar det som att boendet kommer att återöppna – eftersom kommunfullmäktige på grund av folkomröstningen måste ta upp frågan.

83 procent av de som röstade vill ha kvar boendet Lindängen, i Ekedalen utanför Tidaholm. Även om en folkomröstning bara är rådgivande – och trots att socialnämnden flyttat samtliga boende för att spara pengar så tyder nu mycket på att boendet blir kvar. Som en följd av att det hållits folkomröstning kommer frågan nämligen nu upp i kommunfullmäktige – och där det finns en majoritet för att bevara det.

– Av de 37,6 procent som röstade var det ju en hög andel som var för ett bevarande. En fråga som kvarstår är finansieringen, säger kommunalråd Anna-Karin Skatt (S) som fortfarande försvarar beslutet att flytta de boende i maj.

Socialnämnden tog beslut

Beslutet att flytta de boende för att kunna stänga Lindängens äldreboende i Ekedalen utanför Tidaholm togs i socialnämnden. Där fanns det för tillfället en majoritet som stödde förslaget från (S) och (V) att stänga Lindängen för att spara pengar. Men i kommunfullmäktige ser det annorlunda ut. Där är regerande (S) och (V) i minoritet och övriga partier har avviserat att de kommer att rösta för att boendet finns kvar.

– Kommunens jurist har kollat upp detta och i och med att folkomröstningen hölls så blir kommunfullmäktige tvungen att fatta beslut i frågan och vi i oppositionen har ju hela tiden velat att frågan skulle avgöras i fullmäktige, säger Ingemar Johansson (L) till SVT Nyheter Väst.

Folkomröstningen i Tidaholm

Preliminära resultat (kontrollräknas tisdag)

  • Ja: 3 187 (83,17 %)
  • Nej: 522 (13,62 %)
  • Avstår: 90 (2,35 %)
  • Ogiltiga: 33 (0,86 %)
  • Valdetagande: 3 832 (37,59 %)

Källa: Tidaholms kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.