Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektchef Bo Larsson meddelade vid dagens möte med bland annat Axel Josefson, vice ordf kommunstyrelsen i Göteborg, att Trafikverket utreder sig själva efter SVT:s avslöjande om att Västlänkens delprojekt vid Korsvägen kostat två miljarder mer än budget. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande om miljardsmäll för Västlänken: Trafikverket utreder sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter Väst avslöjat att Västlänkens tunnel vid Korsvägen hittills kostat 5,8 miljarder, två miljarder över kontraktet, kallade Göteborgs kommunstyrelse Trafikverket till ett möte. Där framkom att Trafikverket nu utreder sig själva.

– Externa experter ska göra en genomlysning av arbetet med Västlänken, säger projektchefen Bo Larsson.

Under onsdagen hölls ett möte mellan Trafikverket och politiker i Göteborg. Där försökte man komma fram till varför arbetet med Västlänken kostat så mycket och tagit så lång tid. Trafikverket meddelade under mötet att de just nu utreder sig själva.

– Det pågår en granskning av tidplanen för att vi ska kunna ta reda på vad som inte fungerat i arbetet med Västlänken, säger Bo Larsson.

Ska utreda skulden

Enligt Västlänkens projektchef Bo Larsson kommer genomlysningen att visa om det är Trafikverket eller entreprenörerna som bär skulden för bristerna. Att Trafikverket gör en sådan här utredning, välkomnas av politikerna.

– Jag tycker det är bra. De vill ju se över den modell de använder för att budgetera och planera projekt, säger Axel Josefson, andre vice ordförande i kommunstyrelsen (M).

Vill att regeringen granskar Västlänken

De styrande politikerna i Göteborg vill även att regeringen ska genomföra en större, oberoende granskning av vad som gått snett med Västlänksprojektet. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) är kritisk till modellen som används för att planera och genomföra Västlänken.

– Jag ska till Stockholm nästa vecka och då ska jag ta upp den här frågan med nationella företrädare i riksdagen, säger Jonas Attenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet