Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se drönarbilderna från Kungälvs kommun där ett område har drabbats av ett stort ras. Foto: Linus Olsson

Efter krismötet: ”Finns risk för miljöfara”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen hölls ett krismöte med anledning av jordskredet i Kungälvs kommun. En av riskerna efter skredet är byggmaskinerna, som står kvar i leran.
– Prio ett är att säkra dem, säger Håkan Hambeson, kommunens tjänsteman i beredskap.

Det var vid halv tio på onsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades med anledning av ett skred i Lökeberg i Kungälvs kommun. Stora lermassor hade rasat vid ett husbygge och åkt ner i havet. Sedan dess har flera mindre skred skett, och på torsdagseftermiddagen hölls ett krismöte där bland annat Kungälvs kommun, Räddningstjänsten och SGI, Statens geotekniska institut, närvarade.

– Vi la mycket tid på att beskriva själva händelseförloppet, och vad det finns för fortsatta risker för vad som kan hända, säger Håkan Hambeson.

Maskiner kan utgöra miljöfara

En av de mest akuta riskerna står kvar i leran, efter att byggarbetare fått skynda sig ifrån dem i samband med jordskredet.

– Det finns en risk för att byggmaskinerna kan välta, vilket skulle kunna innebära en miljöfara. Så prio ett nu är att säkra maskinerna, säger Håkan Hambeson.

Orsakerna fortsatt oklara

Vad som egentligen orsakade jordskredet är ännu inte klarlagt.

– Den frågan är fortfarande obesvarad. SGI jobbar vidare för att ta reda på vad det är som har hänt, men det är troligtvis många saker som spelar in.

”Försäkringsbolag har ansvaret”

Under mötet diskuterades också hur privatpersoner drabbades av skredet, och hur deras situation ska hanteras på bästa sätt.

– Det är ju personer som inte kan komma åt sin egendom. Det är försäkringsbolag som har det ansvaret, men kommunen kommer att hjälpa till med samordnad.

Hur resonerar kommunen när man ger bygglov på mark där det finns kvicklera?

– Det här är en viktig fråga. Vi tittar på hur vår lovgivning har gått till, och det får utredningen avgöra. Det finns en lagstiftning kring det här, och hittills har vi inte sett att vi ska ha gjort något fel, säger Håkan Hambeson.

Ett nytt möte ska hållas under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer