”Om vi hittar en placering i konstmuseet så får vi en helt annan möjlighet att omhänderta verket”, säger Borås stads kulturchef Ida Burén. Foto: SVT

Efter kritiken mot inställda konstutställningen – nu tvärvänder Borås stad

Uppdaterad
Publicerad

Kulturchefen i Borås stad bekräftar nu att Sadaf Ahmadis omdebatterade konstutställning kommer att visas på Borås konstmuseum med start den 21 oktober. Enligt kulturchef Ida Burén har man nu kommit överens med konstnären om den nya platsen.

– Det känns jättebra. I konstmuseet finns helt andra förutsättningar att ta hand om ett sådant här verk, säger Ida Burén.

Efter att händelsen uppmärksammats i medierna erbjöds Sadaf Ahmadi en annan plats i kulturhuset för utställningen. Något som konstnären avböjde.

Nu kommer delar av utställningen att visas i kulturhuset. Den mer kontroversiella delen med betongskulpturer som föreställer hängande kvinnor ska alltså kunna visas på Borås konstmuseum, men först i oktober.

”Rätt sammanhang”

Ida Burén, kulturchef i Borås stad, säger till SVT Nyheter Väst att problemet tidigare var verkets placering i kulturhusets öppna entré där allmänheten passerar.

– Nu om vi hittar en placering i konstmuseet så får vi en helt annan möjlighet att omhänderta verket och då hamnar det i rätt sammanhang för den typen av verk som har den sprängkraft som den har, säger Ida Burén.

Ny riskbedömning

Det tidigare beslutet att ställa in utställningen i kulturhuset motiverades med riskbedömningar kopplade till koranbränningarna. Men enligt Ida Burén görs en annan riskbedömning för placeringen i konstmuséet.

– Som betraktare kommer man dit för att se konstverket. Det gör en stor skillnad mot den öppna entrén i kulturhuset dit alla går och känner sig välkomna oavsett om du är intresserad av konst eller inte. Men vi kommer göra en ny riskbedömning även här, säger Ida Burén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Sadaf Amadi om stopp av sitt konstverk: ”Politiken ska inte blandas ihop med religionen.Tron är inte brännbar”. Foto: SVT / George Adam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.