Kommunalrådet Ulf Olsson och riksdagsledamoten Petter Löberg Foto: Kollage SVT,TT, Sveriges Riksdag

Efter hårda kritiken: S södra Älvsborg håller extrainsatt styrelsemöte

Uppdaterad
Publicerad

”Tystnadskultur” och ”toppstyrning”. Distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Älvsborg södra kommer under torsdag kväll att hålla ett extrainsatt möte. Bakgrunden är den kritik som riktats mot framför allt Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås, och riksdagsledamoten Petter Löberg i Borås Tidning.

Borås tidning har i en rad artiklar rapporterat om en partikultur inom Socialdemokraterna i Borås som präglas av toppstyrning, skendemokrati och tystnadskultur. Tidigare kommunalrådet Lena Palmén säger till tidningen att den som bryter tystnaden kring kulturen inte kommer att få det bra.

Borås tidning har pratat med flera anonyma personer inom organisationen som på olika sätt vittnar om kulturen.

– Man kan säga att nomineringarna mer är ett spel för gallerierna. Ett skäl till att det här accepteras är att annars blir man utfryst. Och utskälld, säger en av dem till tidningen.

Vill inte ställa upp på intervju

SVT Nyheter Väst har sökt både kommunstyrelsens ordförande i Borås Ulf Olsson och riksdagsledamoten Petter Löberg men de vill inte svara på frågor utan hänvisar till Ylva Lengberg som sitter i kommunstyrelsen och även i Borås arbetskommuns styrelse.

– Det är många som inte känner igen sig i den bild som målas upp i Borås tidning. På de möten vi har haft har det funnits fullt förtroende för de förtroendevalda. Men om det finns några som upplever det på det sätt som det beskrivs så måste man ta det på allvar och lyfta på de stenar som behöver lyftas på, säger Ylva Lengberg.

Men om det finns fog för kritiken och det finns en tystnadskultur, vågar man säga vad man tycker på ett sådant möte?

– Vi som träffats och pratat kommer från olika nivåer och föreningar. Det har varit högt i tak och jag har förtroende för att folk har kunnat prata fritt. Vi tar det här på allvar. Vi kommer att tillsätta en utomstående person eller en arbetsgrupp som ska genomlysa organisationen och se över arbetet bland annat utifrån jämställdhet och jämlikhet.

Har hållit flera möten

Med anledning av uppgifterna i Borås tidning har Socialdemokraterna i Borås hållit en rad möten. Under torsdagen kommer distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Älvsborg södra att träffas för att informera om situationen.

– Vi är angelägna om att så snabbt som möjligt kalla in styrelsen och informera om läget. Vi är en styrelse på 35 personer från 8 kommuner. Det är inte konstigt att de undrar vad som händer. Det är bättre att samla ihop alla och informera, det går så lätt rykten, säger Benny Rybeck, förste ombudsman i distriktet.

”Känner inte igen mig i bilden”

Hur kommer det sig att Petter Löberg och Ulf Olsson inte själva vill låta sig intervjuas?

– Vi är ett parti som hjälps åt. Nu har de ganska mycket på sina scheman. Det är inte så att någon är belagd med munkavle, säger Ylva Lengberg.

Hur ser du själv det som beskrivs i Borås tidning?

– Den bild som BT målar upp upplever jag som svartmålad. Jag känner inte igen mig i bilden. Hade det varit så hade jag inte nominerats till eller fått de uppdrag jag fått. Jag är verkligen ingen ja-sägare och upplever inte att det kan straffa sig om man har obekväma åsikter, säger Ylva Lengberg.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med det tidigare kommunalrådet i Borås Lena Palmén men inte heller hon vill medverka i en intervju för SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-krisen i Borås

Mer i ämnet