Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Kerstin Hermansson (C) och Anna Svalander (L) om S-krisen. Foto: SVT

C och L om krisen för Socialdemokraterna i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Konflikterna inom Socialdemokraterna i Borås har märkts i Stadshuset. Det menar partiets nya samarbetspartners. Centerpartiet och Liberalerna oroas nu för hur S-krisen kan komma att påverka förtroendet för politiken.
– Jag tror väl delvis att politikerföraktet blir lite större, säger kommunalrådet Kerstin Hermansson (C).

Efter valet styrs Borås av Mitt-S-samverkan där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna ingår. Sedan i början av juni har det stormat rejält kring det största partiet i konstellationen.

Toppstyrning och tystnadskultur

Kritiken mot Socialdemokraterna har bland annat handlat om toppstyrning, skendemokrati och tystnadskultur. Det tidigare kommunalrådet Lena Palmén (S) vittnade om att hon fått signaler om att det pågick ett arbete med att få bort kommunalrådet Malin Carlsson (S).

Då riktades kritiken bland annat mot kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). Han valde då att inte ge några kommentarer om kritiken till SVT.

Kränkande särbehandling

Den senaste turen kring Socialdemokraterna gäller kommunalrådet Malin Carlsson. I en visselblåsarutredning som kommunen gjort finns anklagelser om att Malin Carlsson utsatt sin politiska sekreterare för kränkande särbehandling. Rapporten lämnades sedan över till Socialdemokraterna. Sent i måndags kväll beslutade Borås arbetarekommun att de saknar förtroende för Malin Carlsson.

Malin Carlsson hördes aldrig i kommunens utredning. I ett sms till SVT meddelar hon att hon inte orkar göra någon intervju. Malin Carlsson berättar att hon är sjukskriven på grund av högt blodtryck som hon fått att efter att ha utsatts för stor press och stress det senaste året.

I klippet ovan berättar kommunalråden Anna Svalander (L) och Kerstin Hermansson (C) hur de ser på samarbetet med Socialdemokraterna, stämningen i Stadshuset och hur S-krisen kan påverka förtroendet för politiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-krisen i Borås

Mer i ämnet