Malin Carlsson (S) lämnar sin post. Foto: SVT

Borås kommunalråd Malin Carlsson (S) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Malin Carlsson (S), kommunalråd i Borås, lämnar sin post. Det skriver Borås tidning under torsdagen.

Det var i september i fjol som Borås arbetarekommun beslöt att de saknade förtroende för kommunens kommunalråd Malin Carlsson (S).

Nu, fyra månader senare, lämnar Malin Carlsson besked via Borås tidning att hon lämnar sin post. Hon tycker inte allt har gått rätt till.

– Jag är uppfostrad med att sanningen och rättvisan ska segra. Jag tycker inte att den gör det nu, säger hon till tidningen.

Beskedet föregås av en krisperiod inom Socialdemokraterna i Borås. I en granskning gjord av Borås tidning framträder en bild av en kultur av skendemokrati, toppstyrning och tystnadskultur.

Utredning bakom beslut

Bakgrunden till att man förlorat förtroende för Malin Carlsson i fjol ska ha varit en utredning som kommunen har gjort. I utredningen anklagades Malin Carlsson för kränkande särbehandling. Malin Carlsson själv hade en annan bild av vad som skulle ha hänt – men intervjuades aldrig i utredningen. Utredningen uppges emellertid ha varit avgörande för Borås arbetarkommuns beslut.

– Vi tycker att det är allvarliga anklagelser, sade Per Carlsson (S), ordförande för Borås arbetarekommun, vid tillfället.

Tidigare kommunalråd i protest

Det tidigare kommunalrådet i Borås, Lena Palmén (S), lämnade sin post som kommunalråd för tre år sedan. Hon vittnade om en tystnadskultur inom Socialdemokraterna i Borås, och lämnade sina övriga uppdrag i fjol i protest mot partikulturen.

Lena Palmén menade att mycket sker för att skydda de som befinner sig på toppen. Nu reagerar hon på Malin Carlssons avgång. På Facebook skriver hon:

”Malin Carlsson har inte fått redogjort vad hennes ”brott” består av. 103 medlemmar i Socialdemokraterna har dömt henne till att inte ha förtroende. Frågan är vad resten av väljarna tycker. De många personer jag talat med anser att Malin har ett förtroende men de andra personer i bland annat bastuklubben har förverkat sitt.”

Ledsen och förbannad

När SVT Nyheter Väst får tag på Malin Carlsson vill hon inte ge några ytterligare kommentarer, utan hänvisar till artikeln i Borås tidning.

Lena Palmén menar emellertid att hon känner en besvikelse gentemot partiet efter beslutet.

”Just nu är jag bara ledsen och förbannad, partiet jag trodde stod för jämställdhet, jämlikhet och en feministiskt syn har återigen bevisat motsatsen.”

Så fortsätter hon:

”Vilken ung kvinna eller annan medveten person vill i nästa val ge sin röst till (oss) Socialdemokrater som behandlar folkvalda kvinnor så illa”.+

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-krisen i Borås

Mer i ämnet