Malin Carlsson (S) är ett av Socialdemokraternas två kommunalråd i Borås. Foto: SVT

S i Borås saknar förtroende för kommunalråd

Publicerad

Efter ett långt möte kom beslutet i går kväll. Borås arbetarekommun saknar förtroende för kommunalrådet Malin Carlsson (S).
– Då brukar det innebära att man får avgå. Men Malin är vald och det aktiva valet att avgå är något hon själv får ta, säger Per Carlsson (S), ordförande för Borås arbetarekommun.

Borås Tidning var först med att rapportera om beslutet. Bakgrunden till beslutet är en utredning som kommunen gjort. I utredningen anklagas Malin Carlsson för kränkande särbehandling. Utredningen lämnades när den var klar över till Socialdemokraterna i början av förra veckan.

Allvarliga anklagelser

Enligt Per Carlsson (S), ordförande för Borås arbetarekommun, gjorde styrelsen en samlad bedömning. Utredningen från kommunen var en viktig del i beslutet.

– Vi tycker att det är allvarliga anklagelser, säger han.

Malin Carlsson blev inte intervjuad i kommunens utredning. Socialdemokraterna i Borås har haft samtal med Malin Carlsson om uppgifterna i utredningen.

– Hon har i stora delar en annan uppfattning om det som beskrivs. Hon känner inte igen vissa delar och förnekar och  har en annan version. Sedan blir det en styrelsefråga att göra en trovärdighetsbedömning och det var det styrelsen gjorde, säger Per Carlsson (S).

Träffades sent på kvällen

Efter fem timmars diskussion beslöt socialdemokraternas styrelse i Borås att de inte längre har förtroende för Malin Carlsson som kommunalråd. Beslutet var enhälligt.

Efter beslutet åkte styrelsen sent i går kväll hem till Malin Carlsson för att prata med henne om beslutet.

– Det är klart att det är uppslitande och en jobbig sak. Då uppfattade jag att Malin var tveksam att avgå. Vilka ställningstaganden hon har gjort efter det vet inte jag, säger Per Carlsson.

Sedan i början av juni har det stormat rejält kring Socialdemokraterna i Borås. I en serie artiklar beskrev Borås Tidning en kultur av toppstyrning, skendemokrati och tystnadskultur. Både kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson och riksdagsledamoten Petter Löberg pekades ut. Men förtroende för dessa kvarstod.

”Inte sett någon konspiration”

En av de som öppet gick ut med sin kritik var det tidigare kommunalrådet Lena Palmén. Det skäl som hon angav till detta var att hon fått signaler om att det pågick ett arbete med att få bort Malin Carlsson.

Tre månader senare blir en utredning om Malin Carlsson offentlig. Det är kommunens Centrum för kunskap och säkerhet som gjort utredningen i ett så kallat visselblåsarärende.

– Jag har inte sett någon konspiration mot Malin. Det har aldrig riktats något avgångskrav mot Malin tidigare. Att det jobbats med att få bort Malin känner inte jag igen, säger Per Carlsson (S).

SVT har under dagen sökt Malin Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer