Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är mer pengar lösningen på problemen i Skövdes skolor? Hör vad politikerna Johan Ask (S), Katarina Jonsson (M) och Janette Leinonen (MP) har att säga om saken. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tvistefrågan: Är mer pengar lösningen för skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Skövde kommer skolan blir en huvudfråga för partierna i valet till kommunfullmäktige. Bakgrunden är rapporter om sjunkande resultat och dålig studiero. Mer pengar till skolan säger oppositionen – men Skövdes styrande kommunalråd tror inte att lösningen är så enkel.

Skövde är Skaraborgs största kommun med 57 000 invånare. Volvo, högskolan och militären sätter sin prägel på kommunen. Många partiföreträdare är oroliga efter rapporter om sjunkande resultat, dålig studiero redan i mellanstadiet och en vacklande läskunnighet i lågstadiet.

– Vi behöver stärka oss framförallt i de yngre åldrarna, till exempel läsförståelse i årskurs ett, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M) som däremot inte tror att pengar löser allt.

Valet 2022 Väst

För lite pengar?

Oppositionen menar däremot att problemen beror på att skolan i Skövde får för lite pengar.

– Problemet med skolan i Skövde är att den är underfinansierad. Vi har fler elever per lärare än riksgenomsnittet, säger oppositionsrådet Johan Ask (S).

Men den styrande minoriteten Allians för Skövde (M, C, KD och L) menar att lösningen inte är mer pengar, utan snarare hur pengarna används.

– Det finns ju skolor i Skövde som klarar sig bra på de pengar man har, så det bästa är väl att studera hur de jobbar, säger kretsordförande Malte Svensson (C).

Hör politikernas olika syn på om pengar är lösningen eller inte på skolans problem i Skövde i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet