Foto: SVT och Joakim Eriksson/Agena Foto

Säkerheten höjs på alla master i landet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har konstaterat att det är ett sabotage på radio och tv-masten utanför Borås. Nu höjs därför säkerheten på samtliga master i hela Sverige.

– Något som det här har aldrig inträffat förut, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör på Teracom.

Det var vid 22.30-tiden knäcktes den över 300 meter höga radio- och tv-masten utanför Borås. Polisen inledde en förundersökning om sabotage och efter att den tekniska undersökningen av masten inletts stärktes bevisen på att det rör sig om ett sabotage.

– Det är rent sabotage som jag ser det. De har velat att den ska rasa, säger utredningsbefäl Jan Johansson på krimjouren i Borås.

Sabotage av master

Bevakningen av området vid masten pågår fortfarande.

– Vi har avslutat den tekniska undersökningen på platsen. Men Teracom är fortfarande kvar och bevakar masten, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen.

Höjer säkerheten

För händelsen har fått Teracom, företaget som äger masten att agera. Nu höjer man säkerheten på samtliga stora master runt om i Sverige.

– Vi höjer säkerheten på alla våra storstationer runt om i Sverige, det är 54 stycken. Dessutom håller teknisk personal på att gå igenom alla masterna så att det inte är fler master som är skadade, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör på Teracom.

I dagsläget finns det inga uppgifter när radio- och tv-sändningarna kan fungera som vanligt igen.

– Men vi har en mobil mast på plats som kommer att göra så att Sveriges Radios P4-sändningarna kommer igång under eftermiddagen, säger Paul Roswall, informatör vid Terracoms presstjänst.

”Har aldrig inträffat”

Den utökade bevakningen består av extra väktare som företaget har kallat in. De ska försäkra sig om att ingen obehörig befinner sig i närheten av masterna. Än så länge har man inte hittat skador på någon av de andra masterna.

– Generellt sett måste jag säga att säkerheten är god vid våra master. Något som det här har aldrig inträffat förut men det är klart, vi får ju tillsammans med polisen utreda vad som har hänt och se om vi behöver ändra våra rutiner, säger Åsa Ragnar.

Företaget ser allvarligt på polisens uppgifter om att nattens händelse skulle kunna handla om ett sabotage.

– Det här är en viktig del av vår infrastruktur och om det skulle handla om ett sabotage skulle det vara väldigt allvarligt, säger Paul Roswall på Terracom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet