Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Storsatsning på sommarjobb i Göteborg – ska hindra unga från kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Jobb är viktigt för unga som vill lämna kriminalitet. Det tycker gymnasieeleven Nasir Ali som sommarjobbar i Biskopsgården. För ett år sedan mördade en annan person i samma ålder en polis i samma stadsdel.

Se vad Nasir Ali tycker är den bästa metoden mot kriminalitet är i klippet ovan.

På torsdag är det ett år sedan polismannen Andreas Danman sköts till döds i Biskopsgården. Mordet begicks av en 17-årig kille som bodde med mamma och systrar i stadsdelen. Det har skakat om hela Sverige och i synnerhet de unga.

– Det är tragiskt. Det blev som ett ”wake up call”, berättar Nasir Ali, som själv bor i Biskopsgården och precis gått ut tvåan på gymnasiet.

Upplever större lugn

Han och flera andra SVT Nyheter Väst talar med på plats upplever att det blivit lugnare i området efter polismordet.

– Det är inte lika många som luffar runt och bara hänger, säger en tjej som liksom Ali sommarjobbar med att rensa ogräs hos Bostadsbolaget.

I sommar ordnar Göteborgs stad extra många kommunala sommarjobb för sommarlediga högstadie- och gymnasieelever från årskurs åtta och uppåt. 5 700 ungdomar har fått jobb, vilket kan jämföras med 4 000 förra året.

Nina Miskovsky (M) är kommunalråd i Göteborg. Nationellt går hennes parti till val på hårdare straff och att sänka gränsen för straffmyndighet från 15 till 13 år. Men lokalt jobbar man med andra insatser, som till exempel fler sommarjobb.

– Vi ser att vi är i ett läge nu där vi vill sätta in väldigt mycket förebyggande insatser för att våra unga ska hitta en positiv väg fram i livet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.