Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elvira Sterky har fått ändra i menyerna när priserna på råvaror och energi har gått upp. Hör vad hon får för reaktioner av kunderna i klippet. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Efter prisökningarna: Restaurangen nobbar kött och skaldjur – byter till veganskt

Uppdaterad
Publicerad

Att prioritera andra alternativ än kött, fisk och mejeriprodukter har blivit ett sätt för företag och kommuner att spara in på utgifter.

– Fisk och skaldjur har blivit så dyrt, så därför har vi bytt ut det mot något vegetariskt eller veganskt, berättar Elvira Sterky, servitris på en restaurang i Göteborg.

Priset på mat har i samband med inflationen ökat kraftigt det senaste året. Främst på animaliska produkter såsom fisk, kyckling och smör. Däremot har priset på de veganska matvarorna inte ökat lika mycket.

Flera restauranger som SVT Nyheter Väst pratat med uppger nu att de bytt ut måltider med kött mot vegetariska eller veganska alternativ.

– Det är många som kommenterar det, som kanske inte är vana vid att äta vegetariskt, säger Elvira Sterky.

Tofu och kikärtsbiffar på menyn

Vad får kunderna istället för fisk och skaldjur då?

– Det varierar. Ibland är det tofu, men idag har vi kikärtsbiffar, säger hon.

Elvira Sterky berättar att de fortfarande har några rätter med kött på menyn. Men fortsätter priset på kött att stiga, kan de bli tvungna att höja priset på rätterna eller ta bort köttet helt. 

– Jag tror absolut att vi kommer fokusera på mer vegansk mat, just eftersom vi möter ett motstånd från kunderna om vi höjer priset, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.