Hör Lars Ove Blomryd om de skottsäkra glasen: “En stor förbannad skam”. Foto: SVT/Pelle Westman

Efter skadegörelsen – skottsäkra glas till pensionärslokalen i Kronogården

Uppdaterad
Publicerad

Klotter, glaskross och sönderskjutna rutor. Efter skadegörelsen mot PRO-lokalen i området Kronogården i Trollhättan tar kommunen till nya åtgärder – och sätter in skottsäkra glas. På två år har förstörelsen nu kostat skattebetalarna 225 000 kronor.

PRO-lokalen på Kronogården blev riksbekant i höstas efter att barn trakasserat pensionärerna med glåpord och gruskastning. Något som barnen senare bad om ursäkt för.

Men skadegörelsen mot lokalen har pågått under flera år, visar en genomgång gjord av SVT:s debattprogram ”Sverige Möts: Direkt”.

28 fönster sköts sönder

Under 2018 och 2019 har Trollhättans kommun betalat nära 119 000 kronor för sanering av klotter och reparation av trasiga glas. Det hela kulminerade runt årsskiftet då 28 fönsterrutor sköts sönder med någon form av luftvapen.

– Jag anser inte att det är PRO man riktar skadegörelse mot. Hade PRO haft lokal i något annat område hade den här lokalen ändå blivit utsatt, säger Kristina Hedman, säkerhetschef på Trollhättans kommun.

Nu har fastigheten försetts med skottsäkra glas – till en ytterligare kostnad av 105 645 kronor.

– Det är skottsäkra glas, det stämmer. De ska klara otroligt mycket skadegörelse. Vi har lagt väldigt mycket pengar på att byta ut rutor. Därför tog vi nu beslutet att satsa lite mer den här gången, säger Kristina Hedman.

“Ungdomarna förstör området”

Ordförande i PRO Trollhättan Södra, Lars Ove Blomryd, är trött på förstörelsen och säger att det finns medlemmar som känner sig otrygga:

– Ungdomarna förstör ju området, de skrämmer folk. Men det är en fantastiskt fin lokal. Kunde du lyfta den med en helikopter och ställa den i en annan stadsdel skulle vi nog tjäna lite på det, säger Lars Ove Blomryd.

Ikväll klockan 20:00 sänds programmet “Sverige möts: Direkt” från Trollhättan i SVT1 och på SVT Play. I direktsändningen deltar bland andra Lars Ove Blomryd, Nyamko Sabuni (L) och Joakim Lamotte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.