Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marita Karlsson, projektledare på Trafikverket. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Efterlängtad vägöppning av nya E20 – nu släpps trafiken på

Publicerad

Nu öppnar E20 från Vårgårda och 15 km norrut mot Eling i Vara kommun. Ett arbete som pågått i flera år.

– Det är härligt att åka den nya sträckan och se hur det har blivit, säger Marita Karlsson, projektledare på Trafikverket.

Den som kört bil mellan Skaraborg och Göteborg har hamnat i långvariga vägarbeten från Vara och mot Göteborg sedan sommaren 2020. Den entreprenör som hade sträckan Vara-Eling gick i konkurs och den delen av bygget blev stående en tid.

2021 inleddes både utbygget av sträckan Elilng-Ribbingstorp till mötesfri väg och sträckan Ribbingstorp-Vårgårda som är helt utbyggd.

– Vi höjer hastigheten till hundra på båda de här etapperna. Det är ju verkligen märkbart, konstaterar Marita Karlsson som också tycker att de nya delarna av vägen har blivit fin med fina bergskärningar.

Se hur nya E20 från Vårgårda mot Vara blev i videon ovan.

Breda faunabroar

Stor möda har lagts ner på att skapa goda förutsättningar för djuren med breda faunabroar som underlättar för djurens passage och minskar olycksrisken.

Fortfarande återstår arbetet mellan Vara och Eling som stoppades efter en konkurs. Den nya entreprenören blir klar i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.