Skolan i Borås krävs på 10 000 kronor i skadestånd. Foto: SVT

Elev kränktes i skolan – Borås kommun får betala skadestånd

Publicerad

Gång på gång kränktes en elev fysiskt på en skola i Borås. Nu måste kommunen betala skadestånd för att de inte gjorde tillräckligt för att stoppa det.

I juni fick Skolinspektionen in en anmälan om att en elev vid en skola i Borås vid upprepade tillfällen kränkts av en annan elev. Utredningen pekar på runt 15 händelser där eleven varit utsatt. Det har i stor utsträckning rört sig om fysiska kränkningar.

Psykolog kopplades in

Borås kommun ska nu betala 10 000 kronor i skadestånd, enligt ett beslut från Barn och elevombudet. Utredningen som gjorts visar att skolan har vidtagit flera åtgärder för att få stopp på kränkningarna och skydda den utsatta eleven. Bland annat har man ökat vuxennärvaron vid leksituationer och även kopplat in en skolpsykolog.

Inte gjort tillräckligt

Men Barn och elevombudet menar att skolan inte gjort vad som krävs av dem enligt skollagen. Skolan har känt till kränkningarna under en lång tid. Kränkningarna har dessutom eskalerat utan att skolan har inte fått stopp på dem, menar Beo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet