”Jag vill inte lämna våra lärare”, säger Ikraan Hussen. Foto: SVT

Elever bussas från Kronogården i integrationssyfte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par veckor tillbaka bussas omkring 250 elever från skolan Kronan och Frälsegårdsskolan i Kronogården flera kilometer från stadsdelen till andra skolor. Målet är att bryta segregation och skapa förbättrade skolresultat. 

I klippet hör du eleverna om att byta skola.

I oktober förra året tog Trollhättans kommun beslutet att stänga mellan- och högstadiet på skolan Kronan och mellanstadiet på Frälsegårdsskolan och istället placera eleverna på fem andra skolor i andra stadsdelar i Trollhättan. Vänsterpartisten Fahimeh Nordborg är t.f. ordförande i utbildningsnämnden och satt med när beslutet togs.   

– Alla politiker var överens om att vi var tvungna att göra något, säger hon.  

Tidigare försök har misslyckats 

Ett liknande försök att bryta segregationen genom att stänga skolor har tidigare genomförts i Örebro. En påföljande forskningsstudie visade att skolflytten varken gav önskad effekt på elevernas resultat eller när det kom till integration.  

Samma studie har också funnits med i processen som lett fram till det politiska beslutet att flytta eleverna från skolan Kronan och Frälsegårdsskolan i Trollhättan. Enligt Fahimeh Nordborg (V) är skillnaden att man den här gången även flyttar på yngre åldersgrupper.  

–  Vi flyttar elever redan från årskurs fyra. Tidigare har det gjorts från årskurs sju och uppåt, och vi märker att det är de yngre eleverna som är mest positiva till att byta skola, säger hon. 

“Kan inte lägga hela ansvaret på 250 elever” 

Linda Forssén var rektor på skolan Kronan fram till att mellan- och högstadiet stängdes. Även om hon håller med om att beslutet att flytta eleverna var oundvikligt, understryker hon att ansvaret för att bryta segregationen inte kan läggas på 250 elever.  

Hör hennes åsikt om omorganisationen i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.