Elias Larsson, Sigrid Hacker och Nellie Bolme i 5A på Viskaforsskolan. Foto: SVT

Elever tycker att det blivit lugnare på Viskaforsskolan i Borås

Publicerad

Viskaforsskolan har kritiserats för stökiga lektioner. Femteklassaren Elias Larsson tyckte att det var svårt att läsa när andra elever gick runt och pratade i klassrummet. Nu tycker han det blivit lugnare.

– Det är mycket bättre att jobba när det är tyst.

Viskaforsskolan är en av de skolor i Borås som Skolinspektionen anmärkt på. Kritiken rör bland annat bristande studiero. Elever har berättat om stökiga lektioner där elever gått runt i klassrummet och pratat med kompisar. I en klass har eleverna uppgett att det varit så stökigt att det varit svårt att jobba i vissa ämnen.

– Det är aldrig bra att det är rörigt och oroligt på en skola. Skolan är viktig för samhället. Det är en knutpunkt för många, säger Marie Hansen, rektor på Viskaforsskolan F-6.

Borås skolor godkänns av Skolinspektionen

Skolinspektionens granskning av skolorna i Borås inleddes hösten 2016. Totalt har Borås stad betalat 2,2 miljoner kronor i vite för brister på Erikslundsskolan, Fristadskolan och Viskaforsskolan. Nu har har alla skolor, inklusive Viskaforsskolan, fått grönt ljus av Skolinspektionen.

– Det var jätteroligt. Vi har jobbat intensivt med detta. Det är klart att det var en lättnad, säger Marie Hansen.

För att lösa den bristande studieron har Viskaforsskolan bland annat jobbat med att starta upp och avsluta lektioner på ett gemensamt och tydligt sätt. Dessutom har de pratat med eleverna hur de vill ha det i klassrummen.

– Vi har jobbat med hur det ska vara runt omkring oss i klassrummet. Hur ser det ut i farstun? Vilka signaler ger det till barnen? Det skapar en bra studiero om det är ordning och reda, säger Marie Hansen.

Stöd till elever

Skolan har även arbetat för att hjälpa de elever som är i behov av särskilt stöd. Marie Hansen berättar att de gått igenom alla elever på skolan från förskoleklass ända upp till nian.

– De elever som inte fick särskilt stöd tidigare får det nu så att de på sikt ska kunna nå kunskapskraven.

Marie Hansen, rektor på Viskaforsskolan F-6. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.