Grundskolechefen trodde Borås skulle slippa betala vite. Foto: SVT

Bristerna i skolan kostade Borås över två miljoner kronor

Publicerad

Bristerna i skolan har kostat Borås över två miljoner kronor. Men efter år av granskning ger nu Skolinspektionen grönt ljus till samtliga Borås skolor.

– Det är en kämpainsats. Det är många skolor som haft en lång resa, säger grundskolechefen Pär Arvidsson Fäldt.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat bland annat om kaos i korridorer och kränkande behandling på skolorna i Borås. Skolinspektionens granskning av skolorna inleddes redan hösten 2016. Totalt har Borås stad hotats med att betala 16 miljoner kronor om de inte åtgärdade bristerna i tid.

Pär Arvidsson Fäldt, grundskolechef i Borås, anser att bristerna i stöd till elever och otrygghet varit allvarligast.

– De har varit allvarliga. Det är ingen slump att vi fått den mängden förelägganden med vite, säger Pär Arvidsson Fäldt.

Jobbat nära rektorerna

Han ser flera orsaker till problemen. Det handlar om den tidigare indelningen i stadsdelar, att det varit för mycket toppstyrning, samt personalbrist inom elevhälsa och svårigheter att rekrytera specialpedagoger.

För att lösa problemen har förvaltningen jobbat nära rektorerna med särskilt fokus på det som Skolinspektionen tittat på, till exempel särskilt stöd och trygghet/studiero.

– Vi tror att skolan börjar med en bra rektor som lyckas entusiasmera och motivera sin personal, säger Pär Arvidsson Fäldt.

”Inte rädda för en granskning”

Totalt fick Borås stad betala 2,2 miljoner kronor i vite för brister på Erikslundsskolan, Viskaforsskolan och Fristadskolan. Nu har Borås stad fått grönt ljus för samtliga skolor. Men det går inte för Borås att luta sig tillbaka och tro att allt är klart, menar Pär Arvidsson Fäldt. Då det snart gått tre år sedan tillsynen inleddes väntar snart nästa granskning.

– Vi är inte rädda för en granskning. Vi hoppas och tror att vi kommer mycket bättre ur det nästa gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.