Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra eleverna berätta varför de tycker det är viktigt med skolbibliotek. Foto: SVT

Eleverna fixar nytt skolbibliotek i Kungälv: ”Vi piffar till det”

Publicerad

Efter att fjärdeklassarna på Kullens skola i Kungälv var med i en lästävling så fick de mersmak. De ville fortsätta läsa, men det fanns ett problem – skolbiblioteket funkade inte.

– Nu piffar vi till vårt bibliotek, säger eleven Ted Gren.

Nu tar eleverna i årskurs fyra saken i egna händer och gör i ordning skolbiblioteket.

–  Vårt förra bibliotek var jättedåligt och vi ville ha ett nytt, säger eleven Tova Rothelius.

Det ser olika ut i Sverige om det finns ett skolbibliotek eller inte. Ungefär hälften av eleverna har tillgång till ett skolbibliotek där det jobbar någon minst på halvtid, enligt Kungliga biblioteket. Just nu så är det personalen på Kullens skola i Kungälv som turas om att ha hand om biblioteket.

1 600 namnunderskrifter

I slutet av januari lämnades en namninsamling över till skolminister Lotta Edholm (L) med 1 600 underskrifter. De som skrev under kräver bland annat att det ska bli lag på att ha någon som jobbar på skolbiblioteken.

– Jag tycker att skolbibliotek är otroligt viktiga, men däremot så är det ju svårt att säga när man kan göra en sådan här stor förändring, säger Lotta Edholm.

Starta klippet för att höra eleverna berätta varför de tycker det är viktigt med skolbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.