Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att man nästan halverat sin energiförbrukning är hockeyföreningen i Munkedal nu oroade inför framtiden. Foto: SVT

Krisen slår hårt mot hockeyförening i Munkedal: ”Elpriset dräper oss”

Publicerad

De höga elpriserna slår hårt mot många företag och föreningar. Den ideella hockeyföreningen i Munkedal har gjort allt för att få ner sina elkostnader, men det räcker inte.

– Vi klarar oss fram till årsskiftet om det fortsätter så här, sedan ligger vi pyrt till, säger Tommy Strömberg, ordförande i Munkedals BK.

Se vad föreningen har gjort för att nästan halvera förbrukningen av kilowattimmar i klippet.

2017 beslutade Munkedals kommun att ishallen skulle rivas eftersom de ansåg att den var i för dåligt skick och att det skulle innebära höga kostnader för att renovera och hålla igång hallen.

– Klubben har funnits sedan 1935 och jag bestämde mig för att den inte skulle få rivas. Jag började själv åka här som treåring, för femtio år sedan, säger Tommy Strömberg.

”Nu kommer energipriset och dräper oss”, säger klubbens ordförande Tommy Strömberg.

Köpte ishallen för en krona

Medlemmarna fick köpa hallen för en krona av kommunen och fick en miljon kronor i startbidrag. I dag drivs den helt ideellt.

– Det är föräldrar som kör ismaskinen, som är tränare, snickrar och jobbar i cafeterian.

Föreningen har arbetat i flera år för att söka pengar från olika fonder och stiftelser för att kunna byta till miljövänliga kylaggregat, sätta solceller på taket och installera ledbelysning med rörelsevakter överallt i lokalerna.

Har halverat förbrukningen

Energiförbrukningen har nästan halverats, men trots det ligger elkostnaden på 180 000 kronor i månaden, vilket håller på att knäcka föreningen.

Tioåriga Villemo Berlin, målvakt i Munkedals BK, drömmer om en plats i landslaget. Foto: SVT/Helena Josefsson

– Regeringen måste sänka elpriserna och införa ett högkostnadsskydd, annars klarar vi oss bara till årsskiftet. Och vad ska då hända med våra 250 barn och ungdomar i föreningen, säger Tommy Strömberg.

Under torsdagen presenterade regeringen och Svenska kraftnät att ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska införas i södra Sverige.

Klubbordförande Tommy Strömberg tycker det är en bra kortsiktig lösning men känner ändå en oro för framtiden.

– I nuläget går alla våra verksamhetspengar åt till att betala elen och så går det inte att driva en idrottsförening för då blir barnen och ungdomarna lidande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.